Жителите се оплакват от разрушени улици

  03 Юли 2023, 18:24     


Жители на врачанското село Върбица се оплакват от чести аварии на ВиК. От множеството разкопавания, според хората вече не е ясно къде са улиците в селото, т.к. екипите на водоснабдителното дружество не запълвали изкопите.

Христо Николов - жител на с. Върбица
Лично говорих с екипа, който прави авариите, обесних за кво става въпрос "добре, добре ще оправим, ще го заринем, ще се направи както трябва" и продължава всяка следваща авария не се уплътнява земната маса, която се връща обратно в дупката. И оставено ей толкова место да може да се мине. Ми то пеша не може да се мине камо ли с количка или с малко дете. В цялото село ВиК авариите са постоянно.

Улиците в с. Върбица не са асфалтирани и бетонирани още от далечната 1985 г. Автомобилите се движат по земни пътища и остатъци от чакъл. 

Христо Николов - жител на с. Върбица
Ето на тая кола картера е спукан, маслото е изтекло.
-И кой ще плати щетите?
Кой ще плати - никой, никой не го интересува. Ние си поемаме щетите и не съм само аз. Секретарят на кмета също пука картери два пъти, просто тука трябва само с джип или някакъв камион. Инфраструктурата е росто в ужасно състояние. Не че в другите села е, но пък тука е под всякаква критика.

В началото на мандата си кметът на Върбица е поставил въпроса за подмяна на водопреносната мрежа пред община Враца, но му отказали заради липса на средства.

Христо Христов - кмет на с. Върбица
Водопроводната мрежа е стара и няма как да няма аварии, сега особено след тия дъждове и като почне да уляга земята се пука и не става. Но по принцип то се пука повторно и те затова не са го затрупали, че някой път се повтарят аварии и да не копаят после наново.

Възникналите аварии по водопреносната мрежа не са увредили улиците, подчерта управителят на ВиК - Враца, т.к. водопроводите се намират в страни от пътното платно.

Ангел Престойски - управител на ВиК, Враца
Там изцяло се вижда, че нашият водопровод изобщо не е на пътното платно, ако това може да се каже пътно платно, щото самата улица не е нито асфалтирана, нито бетонирана. Там направено е нещо, улица е явно, но няма трайна настилка върху тази улица, така, че ние няма как да сме повлияли да сме развалили пътното платно или да попречим на хората да преминават там.

Престойски каза още, че за последните 3 години в селото са инвестирани над 70 хил. лева за подмяна на водопроводи. А заради големите наводнения в последния месец се наложило множество спешни дейности за възстановяване на няколко отнесени довеждащи водопровода във Врачанско. В селото живеят около 400 души и с всяка година то обезлюдява. Въпреки това според управителя на ВиК има възможност да се кандидатства с проект за подмяна на водопреносната мрежа в селото, ако се включат и местните власти.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите