Вицепрезидентът по политически теми - „Налагат се двойни стандарти за членството ни в Шенген“

  27 Октомври 2023, 15:08     

Притеснителен е поредният провал на съвета в Брюксел за членството на България в Шенген, който се отлага за неопределен период. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, при посещението в Мездра. Тя посочи, че България и Румъния отдавна са изпълнили критериите за членство и заяви още, че всички институции трябва да бъдат единни и да отстояват правото да не се допускат двойни стандарти по отношение членството ни в Шенген. Йотова коментира още, че не е ясна каква точно е българската позиция по отношение на таксите за пренос, които поиска правителството с 20 евро на мегаватчас повече, нито каква е ситуацията с Лукойл.

Несправедливо се прилагат двойни стандарти спрямо членството на България и Румъния в Шенген, категоричен е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова - вицепрезидент на РБ:
Ако бях на мястото на министър-председателят Денков още вчера много остро щях да реагирам на думите на министър-председателят на Нидерландия г-н Рюте, който не знае вече какъв доклад иска от страна на Европейската комисия, след като мнението на ЕК затова, че Българяи и Румъния са изпълнили критерии за членство, с една давност вече почти 10 години ако не и повече. Аз не смятам, че България трябва непрекъснато в позиция на човек или на страна която се моли. Спрямо България и Румъния несправедливо се прилагат тези двойни стандарти за нашето членство в Шенген. 

Вицепрезидентът коментира и поредната престрелка между президента и правителството, в която финансовият министър Асен Василев определи действията на президента Радев за енергийните вноски като "срам за президентската институция, защитаваща Газпром и Русия".

Илияна Йотова - вицепрезидент на РБ:
Нека да се уточним, кой е министър-председателят на България в момента, т.к. очевидно Борисов и Пеевски, подкрепят това правителство в некоалицията и задават тона. Стигна се дотам, че в навечерието на днешното заседание на НС, ако то въобще се състои се стигна до най-високата точка да се събират на заседание с ултиматум. Никой в момента не може да ни каже каква е точно българската позиция и по отношение на таксите за пренос, които поиска правителството  с 20 евро на мегаватчас повече, нито каква е ситуацията с Лукойл, а това са неща които се отнасят до всеки един от нас. Аз бих посъветвала Василев да даде още едно интервю пред файненшънъл таймс очевидно от там научаваме  новините  да каже точно на кого иска да продаде Лукойл.

А относно промените в Закона за енергетиката и наложеното от президента вето, Йотова допълни още, че България няма изградена инфраструктура за да приложи този енергиен пакет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите