Такса "разпределение" - управителят на ВиК - Враца коментира темата

  23 Март 2023, 19:20     

Нито една етажна общност не ощетена от така наречената такса "разпределение", а темата се коментира често пъти без да се разбира. Това каза предаването "Коментарът" по RMTV  управителят на ВиК дружеството във Враца Ангел Престойски. 

Ангел Престойски, управител на ВиК  - Враца
"Трябва дебело да се подчертае, че дружеството има ангажимент до общия водомер на етажната собственост, а вътре се разпределя водата по индивидуални водомери своеобразно потреблението на всеки един потребител". 

Една от основните причини за така нареченото преразпределение е заради манипулация на индивидуалните водомери.  

Ангел Престойски, управител на ВиК  - Враца
"Тва е много разпространена практика, знае се че е грешна и в много случаи дори и наказуема. ВиК дружеството няма как да знае кой, какво прави в жилището си и как борави с водомерите си". 

А това води до разлика в отчитането на общия и индивидуалните водомери, а сметката я плаща цялата съседска общност. Управителят на водното дружество във Враца е категоричен,  че трябват законодателни промени. 

Ангел Престойски, управител на ВиК  - Враца
"Когато сбора от показателите на общия водомер се различават показателите на индивидуалните се разпределя по една наредба 4. Ако ме питате дали е правилно, веднага Ви казвам не. Защото по този начин се осъществяват потребителите, които са най-активни и имат най-големи сметки за вода". 

В студиото на предаването темата коментира и професионалния домоуправител Петър Стефанов. Какво законодателни промени са нужни във водния сектор и как хората ще бъдат обезщетени за надвзетото, гледайте "Коментарът: Предсрочно", тази вечер, веднага след централната емисия новини по RMTV. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите