Свикват местен референдум в Монтана

  08 Август 2023, 17:11     


Заради инвестицията, предвиждаща соларна инсталация в язовир в Огоста в Монтана инициативен комитет инициира местен референдум, който цели допитване до хората дали са съгласни с това.

Румен Софрониев, член на ИК
"Жителите на Монтана не сме съгласни с това нещо, защото ще наруши флората и фалната на язовира, жителите и гостите на Монтана няма да имат достъп до язовира и този язовир няма да бъде използван за туризъм, както ние всички бихме желали. Тази немска компания, която иска да построи това нещо, иска да изнася тока 100% за Германия, ние да не получаваме нищо, а плащаме скъп ток".

 

Заради това от местния инициативен комитет вече са събрали над 7 хиляди подписа и днес бяха внесени в деловодството на общината. Идеята за референдум е подкрепена от партия "Възраждане'.

Александър Димитров, председател на ОС на "Възраждане" в Монтана
"Хората желаят да бъдат питани, а не съдбата на язовира да се решава в някоя тъмна стаичка. Трябва да бъде решавана от тях, чрез референдум. Това е начина".

Милован Панталеев, зам, председател на "Възраждане" - Берковица
"Това природно богатство по никакъв начин не бива да бъде унищожавано. Там да се развиват водни спортове и най-различни туристически дейности".

Въпросът, който от ИК ще зададат на местното допитване е  "Съгласни ли сте язовир Огоста да не бъде използван за строеж на соларна фотоволтаична централа неговата територия?

Петър Петров, депутат от "Възраждане"
"След като внесохме тези 7500 подписа на жители на Монтана, които несъгласни с това и очевидно искат да бъдат питани".

Тепърва предстои проверка на истинността на подписите от ГРАО, а след това местния парламент в Монтана ще има един месец за да насрочи заседание на което да се реши, ще има ли референдум.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите