След скандала с умъртвения кон природозащитници: "Действията на БАБХ са нелогични"

  16 Ноември 2023, 14:49     

Кадрите, които виждате са от снощи, където десетки хора продължиха да охраняват мястото където е заровена кобилата Преслава. И днес собствениците настояват да бъде отгробено животното за да се види дали Преслава е убита хуманно. Междувременно неправителствени организации и природозащитници остро осъдиха действията на БАБХ. 

Явор Гечев, активист 
"На първо място това е един огромен скандал и за съжаление не се случва за първи път. Моят прочит на събитията е, че от една страна наистина е имало първа положителна проба и реакцията в такъв случай е да се оповести публично незабавно на ниво международни партньори. Много често когато има такива съмнения, нещата се покриват на местно ниво защото, държавата могат да й бъдат наложени някакви санкции за внос за износ". 

През годините Агенцията е била замесвана в десетки подобни случаи. Като този на Борислава Димитрова от Пазарджик, която губи четири кончета. 

Борислава Димитрова,"Защита на конете"
"2016-та година аз и още няколко доброволци, спасихме 4 кончета, които бяха обявени за продажба за месо. Намерихме им осиновители и когато тръгнаха към новия си дом, БАБХ ни ги конфискува и ги евтаназира скорострелно без да дава обяснения, с единствения аргумент, че животните пътуват без документи". 

Явор Гечев, активист 
"Много хора си спомнят и случая с над 100-те екзотични птици, които бяха конфискувани на границата. Бяха отнети и много бързо умъртвени от БАБХ. Всички си спомнят и кравата Пенка, която придоби международна известност и която беше върната от сръбската граница и бързо евтаназирана". 

Експертите са категорични, че в случая с Румен Радков и кобилата Преслава, собственика има пълното право да си търси правата по съдебен ред. 

Борислава Димитрова,"Защита на конете"
"Как това заразно животно го заровихте на 100 метра от ферма, в която живеят животни?"

Явор Гечев, активист 
"Моят съвет е всички, които имат подобни проблеми да си търсят правата по съдебен ред, дори да е убито животното, защото могат да получат възмездие, справедливост, дори и финансова компенсация". 

Още вчера собственикът на фермата, която се намира на метри от загробената кобила заплаши със съд областната дирекция в Монтана. От там пък му отговорили, че най - вероятно мястото за загробване било сгрешено. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите