След скандала с рокадите: Президентът няма да издаде указ за смяна на министри

  18 Април 2024, 15:44     

Президентът няма да подпише поне до петък указите за безпрецедентната смяна на двамата служебни министри. Той заяви, че не е съгласен с предложените замени в служебния кабинет.

Румен Радев – президент на РБ

Аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и изобщо върху цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. 

Радев припомни, че когато той сам е носел отговорност за служебните правителства, партиите не са можели и да си помислят за подобни вмешателства.

Румен Радев – президент на РБ

За външния министър стана ясно от къде идва заръката. Но кой поръча смяната и на земеделския, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит във властта. 

Президентът даде ясен знак, че не приема предложението зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър.

Румен Радев – президент на РБ

В петък ще поканя г-н Главчев, да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. 

Радев заяви и че досега не е назначавал такива в служебен кабинет.

Румен Радев – президент на РБ

Аз искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава изведнъж да си смени мнението. 

Няколко часа по-късно от Брюксел Главчев коментира, че на ход е президента и призова Радев да изпълни задълженията си по конституция. Той каза, че предложенията за рокадите в кабинета са "изцяло негови" и е запознал с тях Радев.

Димитър Главчев – служебен министър-председател

Предложенията са изцяло мои, просто така се стекоха обстоятелствата, че се появиха призиви от партийни събрания. Само че те бяха впоследствие от разговорите, които проведох и това не е трудно да се провери. Закъснението в 22:00 ч. вечерта при първото ми предложение, се дължеше на това, че изчаквах комуникация с президента. Защото аз смятах, че така е коректно. 

От обясненията обаче не стана съвсем ясно как се е отказал от двамата министри, дни, след като сам ги е предложил.

Димитър Главчев – служебен министър-председател

А нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация - това се отнася за всички министри - искам непрекъсната комуникация и бързи решения. 

Служебният премиер бе категоричен, че държавата не може да бъде в режим на изчакване по подготовката за изборите, а външно министерство имало ключова роля за организацията на вота.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите