Симфониета – Враца представи сезон лято-есен

  30 Май 2024, 17:44     

Международни изпълнители, гост диригенти, различни музикални произведения и международен проект са част от акцентите включени в програмата на Симфониета -  Враца. Концертният сезон лято-есен беше представен от директора на музикалната институция Христо Павлов.

През предстоящия сезон са включени концерти във Враца, Велико Търново и София. В програмата ще бъдат изпълнени произведения на  Бах, Брамс, Дебюси, Менделсон, Моцарт и Щраус. Сред акцентите за сезона ще бъде сценичната кантата за солисти хор и оркестър „Кармина Бурана”. Произведението се изпълнява рядко, защото малко градове в България имат подходящ хор.

Христо Павлов – директор Симфониета – Враца:
„Съответно това е нещо, което отдавна не е изпълнявано, а е едно от най-популярните и изпълнявани произведения по цял свят, защото публиката го обича. Причините за това са много, няма смисъл да ги разказваме с учебна цел, но е факт, така че и ние няма да останем по-назад. Знаете опитваме всяка година да направим поне едно събитие с хор."

За първи път врачанската симфониета ще вземе участие във фестивал на фондация „Култулни перспективи” в София. Изпълнителите ще участват и в новия сезон на проекта "Международен фестивален оркестър" на музикалния фестивал „Софийски музикални седмици“. Във Враца ще гостува и бразилският диригент Клаудио Коен.

Христо Павлов – директор Симфониета – Враца:
"След това ще се разходим малко. Има един концерт „Сцена на вековете във Велико Търново. Този път ще им предложим проект „С музиката на Мориконе”. Мога да анонсирам авансово, че от есента започва дълго чакан от нас проект. Той ще се случва частично във Враца, частично в София. Това е една образователна степен за диригенти от цял свят.”

 Практическата част от обучението ще бъде основно във Враца, уточни Павлов. Финалният за сезона концерт „Майстори на цигулката“ ще бъде  през декември в Градска концертна зала във Враца.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите