Ще има ли местен референдум във Видин?

  11 Август 2023, 17:40     


Месец след внесеното искане в Общинския съвет във Видин за свикване на референдум, касащ продажбата на общински терен и модернизирането на емблематичния съботен пазар,  по въпросът няма никакво развитие. Искането, инициирано от групата общински съветници от "Справедливост за Видин", в което бяха сложили подписите си общо 8 съветника от различни партии, стои на трупчета при председателя на местния парламент Генади Велков. За това алармира инициаторът на допитването Димитър Велков.

Димитър Велков, "Справедливост за Видин"
"Очевидно е, че председателя Генади Велков се страхува от гласа на Видинските граждани и от пряката демокрация. А той се има за голям демократ. С какви очи същия този Генади Велков ще отиде при хората, които сега пренебрегва за да ги агитира да гласуват след 2 месеца".

Местното допитване се състои от два въпроса.

Димитър Велков, "Справедливост за Видин"
"Гражданите трябваше да кажат дали да има един модерен пазар с удобства за всички клиенти, за търговци, с достатъчно брой места за паркиране. Следващият въпрос беше дали въобще да се продава този парцел или да си остане на община и тя да го развива".

Въпросният парцел е бившия общински плувен басейн, който общината разруши преди няколко месеца бе подготвен за продан на голям хипермаркет, който се намира в близост до имота.

Димитър Велков, "Справедливост за Видин" 
"Има защо да се страхува защото хората не са глупави и ще защитят обществения интерес, а не частния такъв".


Според Димитър Велков задължение на председателя на Общинския съвет е да организира създаването на публичен регистър на предложенията за местни референдуми. До днес нито е създаден публичен регистър, нито предложението е вписано в него.

Димитър Велков, "Справедливост за Видин"
"Да, има шанс. Има достатъчно време да се организира референдума от страна на председателя на общинския съвет. Дето се казва, всичко е в неговите ръце. При желания, може да се организира ведно с местните избори".


В разговор с нашия екип, шефът на местния парламент определи действията на "Справедливост за Видин" като "Предизборна игра" и остави обвиненията без коментар.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите