Състезание "Млад фермер" в Монтанско: 17 гимназии от 7 областни градове премериха сили

  01 Април 2024, 14:05     

17 професионални гимназии по селско стопанство от 7 области на Северна България взеха участие в тридневно състезание "Млад фермер". Отборен първенец стана домакинът на надпреварата - Професионална гимназия "Марко Марков", с. Георги Дамяново, а след тях се наредиха отборите на Шумен и Кнежа. Близо 50 ученици премериха сили в три модула - Растениевъдство, Животновъдство и Механизация на селското стопанство, като умело разпознаха сортови семена от различни култури и демонстрираха зарязване на лози. 

За втора поредна година монтанската професионална гимназия в Георги Дамяново бе домакин на ученическо състезание "Млад фермер". Участие взеха близо 50 ученици от 17 гимназии по селско стопанство от Монтана, Видин, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Шумен. Младите фермери премериха сили в три модула "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Механизация на селското стопанство".

Андрю Галинов, ученик , ПГСС - Георги Дамяново:
По принцип се занимавам със земеделие баща ми е земеделец, изкарал съм си книжката на тоя трактор и да, нормално …в момента е сеитба, почнахме царевица и слънчоглед.

Освен теоретични задачи и тестове, гимназистите направиха демонстрация и за най-атрактивно управление на трактор. В дисциплината премериха сили най-подготвените отбори.  

Мая Емилова – ученичка, ПГСС - Георги Дамяново:
Първото момиче качило се на трактор на това състезание, притеснение е, момиче да се явява сред 15 момчета е малко стресиращо.

Марио Петров, ученик, ПГСС -Долни Дъбник:
Още от малък ми харесват тракторите, земеделието.

Състезанието се финансира от община Георги Дамяново и Министерството на образованието. Отборен първенец стана Професионална гимназия "Марко Марков", с. Георги Дамяново. След тях се наредиха отборите на Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии - Шумен и Професионална гимназия по земеделие "Стефан Цанов" - Кнежа. Първите три отбора, представили се най-добре имат възможност да кандидатстват без приемен изпит в пловдивския Аграрен университет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите