Събират лични данни чрез фалшиви игри

  08 Март 2023, 16:25     


Измама с лични данни се разпространява от вчера в социалните мрежи и обещания за големи награди по случай 8-ми март, алармират от платформата "Ние, потребителите". Схемата протича под формата на игра, която се предоставя от голяма хранителна верига. 
Гергана Руменова, "Ние, потребителите"
"Обещават парични награди, защото сумата не е никак малка - 1000 лева. От потребителите се иска да отворят няколко кутии, в една от тях задължително съдържа сумата от хиляда лева". След като е спечелена сумата се изискват личните данни на потребителя. 
Гергана Руменова, "Ние, потребителите"
"Хората се подлъгват лесно и започват да изпращат линкове в мрежата и приложенията от типа на вайбър. За кратко време те вече имат много потребители. Събират се доста лични данни, но ние не знаем кой стои отсреща и с каква цел ги събира. Това е неправомерно, защото в регламента за защита на личните данни ясно казва, че могат да се събират такива данни, които са пряко свързани с предоставянето на вид услуга". 
Решихме и ние да влезем във въпросната платформа, която предоставя играта, но линкът вече беше неработещ. От онлайн платформата "Ние, потребителите" предупреждават да не се участва в подобни игри, тъй като става дума за измама! Експертите дават насоки как изглеждат истинските игри.
Гергана Руменова, "Ние, потребителите"
"Хората да не се предоверяват. Да видят кой ги организира, в този е използван известен бранд, използвано е неговото лого. Проверката е много лесна, отваря се официалния сайт и се търси информация дали се провежда наистина подобна игра". 
Освен измамите в интернет е хубаво да бъдем мнителни за нелоялни практики и в магазините. От "Ние, потребителите" вече са разкрили такава в голяма верига магазини в Хасково. Там в брошурата на обекта е поставена промоция на роза в целофан за 8-ми март с цена от 1,99 лева. Проверката обаче е показала, че обектът не  зареди нито едно цвете. 
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите