Росица Кирова: Гаврата с “Баба Вида” е недопустима!

  25 Август 2023, 18:48     


Дни след като стана ясно, че средновековния замък "Баба Вида" се руши, заместник председателя на Народното събрание Росица Кирова остро разкритикува местната власт публично на нарочна пресконференция в БТА.


Росица Кирова, заместник председател на НС
"Не  можем да допуснем да ни управляват хора, които не четат договорите, които са подписали от името на институцията, която управляват. Хора, които за 4 години не са кандидатствали по един проект към Фонд Култура за реставрация на "Баба Вида".

 


Възмущението идва часове след като от общината разпространиха до медиите, че Министерството на културата е предоставила за стопанисване крепостта за срок от 10 години, но местната власт нямала право да прави каквото и да било без разрешението на ведомството.


Росица Кирова, заместник председател на НС
"Община Видин, когато е кандидатствала е декларирала, че има точно онези дейности, които ви цитирах преди малко. Дейности по управление и поддържане на съответната културна дейност, защото такова е изискването на закона. Аз ще Ви помоля когато изнасяте такава информация, включително и от община Видин да проверявате фактите, които Ви цитират".


Така на практика, Кирова обвини местната власт в бездействие, като определи случващото се с културната ценност като "гавра". Към този момент от община Видин не са коментирали казаното от заместник председателя на парламента.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите