РИК прие бюлетините - над 153 000 са те за Врачанско

  23 Март 2023, 19:24     

153 хиляди бюлетини пристигнаха във Враца за вота на 2-ри април, екскортирани от полиция и жандармерия. Изборните книжа ще тръгнах към общините в сряда.

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца

"Всяка община ще получи достатъчно на брой бюлетини, плюс 10% резерва отгоре, за да може да бъде гарантирано, че всеки един гражданин на Областта може да гласува. И да има и резерва, при евентуално сгрешена бюлетина. Всеки човек може да получи по още веднъж да се пробва да гласува с хартиена бюлетина".

Бюлетините са защитени с полиграфични знаци и номер, като всяка една от тях ще бъде описана в протокол.

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца

"Хартията е непрозрачна, за да се гарантира сигурността на вота. Те ще бъдат охранявани в помещенията, в които се пазят, с постоянна охрана от полицията на МВР Враца. Ще бъдат разпечатани помещенията в общините чак в предизборния ден, когато се раздават материалите на СИК-овете. Тогава ги поемат секционните избирателни комисии, за да подготвят предизборните помещения и да стигнат вече до гражданите в изборния ден".

По решение на ЦИК устройства за демонстрационен вот тази година  няма да има.

Силия Иванова – говорител на РИК – Враца

"Тъй като бяха проведени много обучения и ние имахме готовност да проведем и още. Но, понеже, който не е запознат с машината и се притеснява от машините, ще има избора да упражни правото си на глас с хартия. И поради тази причина няма да има демо устройства".

Този уикенд стартират и обученията на секционните комисии за Врачанско. Те ще се провеждат в присъствена форма. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите