Рекордно заседание - над 8 часа ВСС решава за отстраняването на Гешев

  08 Юни 2023, 19:54     

ВСС продължава дебата около предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Със 17 гласа „за" и трима „против" ВСС прекрати процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, свързано с присъствието на прословутия израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор. Прекратяването по отношение на това предложение стана, след като шестимата кадровици, които го внесоха, днес го оттеглиха. Те мотивираха оттеглянето с постановление на Софийската градска прокуратура, в което се казва, че Иван Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до взрива по кортежа му. 

Aтанаска Дишева, член на ВСС:
"Някои от колегите каза, че мотивите заради които се оттегля това предложение са абсолютно иерелевантни. Тяхно право е да ни обяснят или не, но аз не съм съгласна с това решение. Защото в продължение на почти един месец ние се занимаваме с това предложение. Неколкократно вносителите бяха попитани, включително и тук на заседание на пленума на ВСС дали поддържат това предложение и дали свободно са изразили волята си когато са го направили". 

Огнян Дамянов, член на ВСС:
"Може ли някой да ми каже в каква процедура сме след като вносителите оттеглиха предложението. А какви са ми мотивите и какво ще кажа, ще кажа когато приключат дебатите. Този начин на водене, ама да питаме колеги, ама било изненадващо. Какво значи изненадващо, какво трябва да правим"?

Според кадровиците законът не задължава шестимата да оповестяват публично мотивите за решението си. Въпреки това те казаха защо оттеглят предложението. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ.  В дневния ред на ВСС остава второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с нарушаване на Етичния кодекс на магистратите и по-конкретно репликата „ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание".  Иван Гешев от своя страна поиска изслушване на свидетел, негов сътрудник, който да докаже, че обвинител номер едно е бил под афект заради заплашителното писмо което получил на летището. Предложението обаче не бе прието. 

член на ВСС:
"Искам да попитам какъв е предмета на това заседание и как стигнахме до емоционалното състояние на г-н Гешев? Не мога да го разбера. Той твърди някъде, че бил в особено емоционално състояние, ама то за мен нищо не значи, защото не мога да го прецения".


Иван Гешев, главен прокурор:
"Нормално е да има връзка но това въпрос по същество и ще го обясня когато дойде момента. Сега ние сме юристи да Ви обяснявам какво е афект, като ти дават заплашително писмо какво се случва, да Ви обяснявам ли ? Не го преживявайте за да не ви казвам. Да видите съчми които са се разминали на една секунда".

Според новия правосъден министър Атанас Славов разглеждането на искането може да отнеме дни. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите