Премиерът Денков с коментар на въпроси във фейсбук

  07 Август 2023, 18:10     

Актуални теми свързани с работата на правителството коментира премиерът Николай Денков по време на живо предаване излъчено във фейсбук профила на Министерски съвет.

Николай Денков – министър-председател

Това, което също се опитваме да направим е да не крием проблемите, а да ги извадим, да бъдат ясно поставени, защото няма как да решите един проблем, ако не е… не е ясно поставен.  Така че проблемите свързани с пътните произшествия, проблемите, свързани с цените, проблемите свързани със забавените пътни строежи – всичко това в момента е заложено като решение в нашата програма. Защото следващите месеци, това, което ще правим, е да си изпълняваме управленската програма. 

 

Денков увери, че кабинетът всеки месец ще се отчита за постигнатите резултати. Според него проблеми има не само в петте министерства – на финансите, икономиката, енергетиката, транспорта и регионалното развитие, които бяха споменати миналата седмица на пресконференция. Той даде пример и с Министерството на земеделието.

 

Николай Денков – министър-председател

 където бяха забавени субсидиите и имаше сериозна опасност производителите на аграрна продукция да не могат да си получат субсидиите, това беше напълно заварена ситуация, трябваше много бързо да се променят сроковете. / Отделно преди няколко дни министъра обяви, че е решил проблема с програмата за аквакултури, където също имаше риск да се загубят 24 млн. лв.

 

Контрол върху работата на правителствата трябва да има, независимо дали са служебни или редовни, добави премиерът. А по темата за промяната на националния празник той обясни:

 Николай Денков – министър-председател

аз не съм против 3 март, аз, всъщност съм ‚за‘ трети март като празник, да продължи да се празнува както до сега. Той има своето много важно място в календара на празниците. Но също така, аз съм ‚за‘ това 24 май да стане национален празник. Това не е единия срещу другия празник, а, така, желание да издигнем най-важните ценности, които според мен са определящи за нас като държава, като народ, като нация. Това е усета, че образованието, българското слово, културата са това, което ни прави българи. Те да бъдат издигнати на най-високо място в нашия календар от празниците.

 

Министър-председателят коментира и актуалния проблем с пътния травматизъм, който е сред приоритетите на правителството.

 

 Николай Денков – министър-председател

Това, което за тези два месеца можем да кажем е, че проверките действително бяха много по-мащабни. Доколкото си спомням, статистиката беше, че за два месеца близо 1500 човека са били хванати, че шофират след употреба на алкохол и малко над 750 – 2 към 1 беше горе-долу отношението – малко над 750 са хванати че шофират след употреба на наркотици. Така че, ако погледнем заедно, това са над 2000 човека, които са можели да предизвикат тежко произшествие, ако не са били хванати от органите на реда. Продължава да има много тежки катастрофи, продължава да има много жертви, статистиката за тези два месеца все пак е, че имаме едно намаление с около 17%, спрямо същия период на миналата година, но това не ни успокоява. Трябва да продължаваме, за да ги намалим в пъти – поне два пъти, три пъти трябва да намалеят тези тежки произшествия. 

Според Денков е изключително важно да се даде ясен знак към служителите на МВР, че не просто не трябва да прикриват, а трябва да започнат да работят с хората по места.

Николай Денков – министър-председател

Това е тяхната работа. За това са назначени, за това им се дават заплати и… вече повишението на заплатите върви с очакванията към тях, че това повече няма да може да се… няма да се търпи. И имам ясните, така, уверения на министъра на вътрешните работи, че той също дава инструкциите надолу по системата, че очаква много по-активна позиция от всеки един на терен.  И който не се справя с това ще трябва да си търси друга работа. 

 

Премиерът даде пример с успешните акции срещу разпространението на наркотици в последните месеци и подчерта, че вътрешният министър има пълната му подкрепа, за да задвижи системата както трябва.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите