Преговорите за правителство - президентът връчва мандата в петък?

  23 Май 2023, 18:24     

Продължават разговорите за съставяне на кабинет с втория мандат, след като двете най-големи коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разбраха за премиер на ротационен принцип. Новото предложение за ротационно правителство не противоречи на Конституцията. При смяната на министър-председателите би следвало този, който заема поста, да подаде оставка, за да има възможност за образуване на ново правителство. А след като вчера лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов се извини на своите поддръжници за уговорката с доскорошните им политически противници, днес с напоителен пост във фейсбук същото направи и Кирил петков. 

Кирил Петков:
"Първо, трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам! Защо обаче искрено вярвам, че в тази ситуация това е най-доброто, което можем да сторим. Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили."

Бившият транспортен министър от кабинета "Петков" и бивш член на "Продължаваме промяната" Николай Събев също се извини на избирателите си. 

Николай Събев:
"Моля всички, които ме последваха, за да направим България по-добро място като променим системата политически, да приемат моите извинения. Не се справих. Реших, че са назряли условията и хората имат нужда от промяна. Извинете ме. Подведох ви."


Служебният премиер Гълъб Донев също призова двете коалиции за разум и не само...

Гълъб Донев, служебен премиер:
"Ние управлявахме държавата в режим на предвидимост и спокойствие. И това изглеждаше скучно на моменти. От друга страна това, което предлага играта на въртележка, върви с уточнението, че е възможно да загубиш равновесие, внимание и предвидимост за детайлите. Същото се отнася и за политическата въртележка. Да се надяваме, че участниците ще имат стабилен вестибуларен апарат". 

Безпрецедентна ситуация. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов описа решението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротационно правителство на нарочна пресконференция във Варна.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане":
"Ще искат определено да добутат до местните избори, само, че до там ще се заколят окончателно. Нали се сещате, че ще бъдат заедно в управлението, а министрите на едните ще ходят да подкрепят кандидатите на другите и обратното. Това е смърт за държавността, на практика България от вчера е предвидена да бъде разделена на две". 

Все още не е ясно и кога президентът Румен Радев ще връчи папката с мандата за съставяне на правителство на проф. Николай Денков. Очаква се това да стане до края на седмицата. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите