Преди старта на предизборната кампания - ясни ли са водачите на листи в Северозапада?

  24 Февруари 2023, 19:30     

Дни преди началото на предизборната кампания партиите решават все още кой да поведе листите в Северозапада.  Във Видин почти няма никакви изненади в структурите за предсрочния вот.  Водач на листата на ГЕРБ - СДС си остава  Росица Кирова, тя е представител на гражданската квота и е известна с десетките инициативи още като лидер на гражданското сдружение "Единни за промяна". 

Росица Кирова, ГЕРБ-СДС:
Разчитам на гражданите, които ни познават добре, които са видели кво правим, като усилия. Говоря за себе си в лично качество и за хората, които съм събрала в отборът на Видин, на доказаните професионалисти във Враца и Монтана. 


В листата във Враца обаче има рокади, водач става областния координатор и няколко пъти депутат от ГЕРБ - СДС,  Красен Кръстев.  Изненадата дойде от бившия регионален министър Петя Аврамова, която отказа коментар пред камера, но  в социалните мрежи обяви, че се отказва от изборната надпревара. 

Петя Аврамова/ fb
До този момент отлагах да съобщя решението си да се оттегля от листата с кандидати за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС за област Враца и да не участвам в предстоящите на 2 април избори, но поради появили се спекулации го споделям сега.През всичките тези години съм се стремяла и успявала с работата си да помагам за развитието на нашата област.  Като редови член на ГЕРБ ще продължавам да работя за издигане авторитета на партията. 

В листите на партията на Костадин Костадинов също няма изненади в Северозапада, водачите във Видин и Монтана са отново Петър Петров и Валери Сираков. Враца отново повежда Ивайло Папов. 

Ивайло Папов, "Възраждане":
 Ако харесвате нашата борба за референдум за еврото. Ако харесвате ежедневната ни борба за други неща. Ако харесвате, че се борехме срещу мерките, елате и ни подпрепете на втори април. 

Въпреки ниските резултати във Видин БСП отново е поведена от депутатът вече няколко мандата Филип Попов. Във Враца и този път за водач е избран Атанас Зафиров. Структурата в Монтана все още официално не е обявила техния водач, но и този път се спряга името на Ирена Атанасова.  Новата коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" пък и към момента продължава да мълчи около имената на водачите си в Северозапада. Видин е областта, в която за първото място се конкурират двамата лидери на формацията, Любен Иванов от ДБ и Иво Атанасов от ПП, който преди това пък беше в ръководството на Има такъв народ. 

Любен Иванов, "Демократична България":
 Ще търсим доверието на хората, които ни подкрепиха на предходните избори, но ще опитаме да спечелим доверието и на неучаствалите предния път. 

Въпреки запитванията на нашия екип от коалицията засега отказаха да съобщят кой от тях ще поведе листата. И двамата обаче на предходните избори постигнаха сериозни резултати, като бившия кадър на ИТН Иво Атанасов взе над 700 преференции за себе си. Има такъв народ също дават заявка за влизане в парламента. 

Милен Милчев, ИТН:
Много е важно да получим едно спокойствие. Бизнесът да заработи нормално. Важно е и ситуацията в държавата да бъде предвидима.

Все още в партията на Трифонов обаче решават кои ще са личностите, които ще поведат листите в Северозапада. Структурите на останалите партии във Враца и Монтана, също не бързат да обявяват листите си. Интересен е водачът на "Български възход" във Видин. Това е юристът Борислав Василев, който е бивш кадър на БСП и е един от напусналите партията миналата година заради несъгласие с политиката на Корнелия Нинова.  
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите