Преди началото на учебната година - институциите във Враца в пълна готовност за 15 септември

  14 Септември 2023, 17:08     

Над 16 100 са учениците от Врачанско, които ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден. За град Враца те са над 6 600. Това съобщи началникът на Регионалния образователен инспекторат Лорета Колева. 

Лорета Колева – н-к РУО Враца:

За тази учебна година очакваме 1385 ученици в първи клас. Съпоставимо с миналата година, общият брой на учениците в Областта е с 85 по-малко. Но броят на първокласниците е с 32-ма повече. Т.е. може да се каже, че се върви, макар и да е крехка тенденцията, но към увеличаване на броя на учениците и обръщане на отрицателната тенденция към намаляване на броя им. 

В две училища на територията на Областта все още текат ремонти.

Лорета Колева – н-к РУО Враца:

Едното е Профилирана Природоматематическа гимназия Враца, а другото е Професионална гимназия по каменообработване Кунино. Но продължаващите ремонтни дейности и в двете училища няма да бъдат пречка за провеждането на нормален учебен процес. 

В добра степен е реализиран и Държавният план-прием.

Лорета Колева – н-к РУО Враца:

Реализирани са 47 професионални паралелки и 14 профилирани, т.е. общият брой е 61. Две паралелки бяха закрити след трето класиране в Професионална гимназия по транспорт с. Борован и една паралелка в Професионална гимназия "В. Левски" гр. Мизия. 

Недостиг на кадри обаче все още има.  В момента се търсят главно  учители по математика. 

Лорета Колева – н-к РУО Враца:

Към момента на нашия сайт има обявени 25 работни места. Общо, за цялата Област. Но ние сме провели разговори с директорите на у-щата и детски градини и има варианти. В някои случаи назначенията ще бъдат извършени от утре. Единични са случаите, при които няма учител и ще трябва да се търсят някакви вътрешни решения. 

А от началото на септември стартира и традиционната полицейска акция "Децата тръгват на училище".

Николай Стефанов - сектор "Пътна полиция" ОД МВР Враца:

Проведоха се няколко мероприятия съвместно с общината, с ръководителите на учебните заведения. Направи се обследване и оглед на маркировката - хоризонталната и верикалната. На места започна вече опресняване на пътните пешеходните пътеки и маркировката, подмяна на знаците, поставяне на изкуствени неравности където е необходимо. 

Ще бъдат осигурени и служители, които да следят за спазване на правилата за движение.

Николай Стефанов - сектор "Пътна полиция" ОД МВР Враца:

За първия учебен ден предвидено е разстановка на силите до всяко учебно заведение да бъдат униформени служители от Охранителна и Пътна полиция за осигуряване безопасността на движението и безопасното придвижване на децата към учебните заведения. 

Основната отговорност за безопасността на децата си остава в родителите.

 

Николай Стефанов - сектор "Пътна полиция" ОД МВР Враца:

... да бъдат предпазливи, да осигуряват отиването на училище на малките деца и след това прибирането от училище. 

 

На малките ученици ще бъдат раздадени и специални листовки с информация.

Николай Стефанов - сектор "Пътна полиция" ОД МВР Враца:

Там има препоръки от полицията, от МВР за спазване на основните правила за движение, безопасно пресичане, внимателно, да не се излиза внезапно на пътното платно и т.н. 

Контролът ще продължи до края на октомври.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите