Преброиха водолюбивите птици: Два пъти по-малко зимуват в района на Видин и Монтана

  16 Януари 2024, 19:11     

Двойно по-малко водолюбиви птици са избрали да зимуват във водоемите и река Дунав във Видинско и Монтанско. Това става ясно от данните на екоинспекцията в Монтана.  Над 900 птици са останали в зимния сезон от общо 4 хиляди, които пребивават около водния басейн в региона.  Една от причините е промяна на климата и все по-топлите зими в Северна Европа.

Преброяването е извършено на 12 и 13 януари от екип на Регионалната инспекция по околна сред и водите в Монтана и представител на Българското дружество за защита на хищните птици.

Валери Първанов, РИОСВ, Монтана:
Бяха преброени зимуващите водолюбиви птица на язовир „Огоста“, яз „Дреновец“, яз „Смирненски“ и река Дунав от с. Връв до с. Долно Линево. В язовир „Огоста в осем точки. Бяха преброени общо 952 броя птици от 12 вида.

 

По течението на река Дунав екипът е работил в 19 точки. Водоплаващите птици са типични за това време на година, по-голяма част от тях са от защитен вид.

Валери Първанов, РИОСВ, Монтана:
Наблюдавахме и пойни птици - няколко видове синигери, сива врана, пъстър кълвач, черен кълвач, много свраки. Интересното е, че на две места видяхме вид, който се среща доста рядко – това е морски орел. Един на западната страна на полуостров Расника на язовир Огоста и край с. Симеоново на река Дунав.


Заключението на специалистите е , че видовото разнообразие на птиците се запазва, въпреки че броят им е по-малък в сравнение с предходни години.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите