Празник в Берковско - осветиха ремонтирана църква в с. Бокиловци

  18 Октомври 2023, 19:29     

Близо половин век черквата в едно от най-малките села в берковска община е била недостъпна за християните. Старопланинските ветрове, дъждовете и мъглите не са пощадили храма, който е изграден през далечната 1879 г. Покривът е бил рухнал, а от влагата стените потъмнели, спомня си 89-годишният Езекия, който преди време отговарял за храма.  

Езекия 
Вътре летвите се видеха, иконите у гаража ги навлекох и после се претриха, пречистиха, покрив паднал, сега всичко измазаха наново.


До лятото на тази година, когато Михаил започнал да събира дарения за ремонт на храма.

Михаил
Всичко стана от месец май и на 4 юни започна подмяната на покрива, което е най-важното, събрахме парички, с приятели , с познати, много хора помогнаха и с подкрепата на община Берковица и най-вече на хората тука.

Орлин
Аз съм преселник от София, намерил съм хубаво място, има няколко човека, започнаха от нищото, сами се захванахме с по 5 с по 10 лв, така се започна и се стигна до дарения от непознати хора, дарения от по 1 000 лв.

Илия
Тук съм почти цяло лято, това нещо което се направи не сме очаквали, има внуци, дъщери, синове на хора които са по София, по странство дариха за това Черквата я бяхме забравили, тя беше разруха, без ток, покрив, камбанария паднала, всичко сега направиха със собствен труд момчетата от селото.


Както и преди 150 години, когато е положен първият камък на черквата, мъжете от селото не са пожалили усилия, за да я превърнат отново в дом за вярващите.

Николай
Кога съм свободен, всеки път, я съм се качил 7-8 пъти да сменям цигли, виде се, че не може.


В обновения храм бе отслужена тържествена литургия от Видинския митрополит Даниил, а в двора бе раздаден и курбан за здраве.

Орлин
Много е важно всяка неделя църквата да е отворена.


Хората предвиждат и възстановяване на оградата на храма, отново със собствени сили и средства.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите