Правостоящи до училище - защо ученически бус превозва и възрастни хора?

  15 Ноември 2022, 17:43     

Ученически автобус превозва правостоящи деца, защото местата са заети от възрастни хора. За проблема сигнализираха жителите на врачанското село Горна Кремена. Хората са възмутени и настояват отговорните институции да вземат мерки. Един от родителите заснел повтарящата се ситуация, всяка сутрин. 

Клип:
Гледайте кво става, пак пълен автобуса, гледайте възрастни хора седят вътре. Училищен автобус пак е пълен, децата стоят прави ето гледайте, ето гледайте децата стоят прави.

Родителите уведомили и кмета на община Мездра.

Рени Даниелова - родител:
То от Долна Кремена се накачиха възрастните хора и то няма за децата место.

Таня Вълчковска - родител:
Откакто е започнала учебната година сутрин автобуса е комбиниран, пипше ученически, но е возят всякакви хора в него. Децата се разболяват всяка седмица, дишат въздух с всякакви хора. За мен това е не е нормално. Да си правят сметка да отпуснат автобус само за децата.

Тази сутрин децата се качиха жълт бус, без надпис "Министерство на образованието", но с поставен опознавателен знак "Деца". Малко след него пристигна и брандиран училищен автобус. Вместо обаче ученици, в него имаше три възрастни жени. Хората останаха объркани.

Цветан Иванов - родител:

Ето сега отпуснаха градски транспорт, да не стане нали уж проблем, ученически е празен вие видяхте, ученици имаше ли в автобуса? Учениците вече се возят в градския транспорт.

Потърсихме кмета на община Мездра за коментар защо ученическият автобус стана обществен, а обществения - ученически. 

Иван Аспарухова - кмет на община Мездра:
След 10-тата година те вече не са ученически. Така, че има втора линия за градска линия. Първата е за ученици - 7.30 ч., която трябва да докара учениците до учебното заведение на време, втората линия е вече градска линия. Регулирано е действително и не трябва да се качват повече. Имаме и специална заповед и само хората с карти или придружители от учебното заведение, щото возим и малки деца.

Родителите са убедени, че още утре автобусът отново ще бъде смесен.

Таня Вълчковска - родител:
Искаме просто да отпуснат автобус, който да се возят само децата и отделно за пътниците и работниците.

Санкции няма да има, въпреки всички нарушения на Закона за автомобилните превози и Правилника на ЗдвП.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите