ПП - ДБ представиха проектокабинет

  02 Май 2023, 17:13     


ПП-ДБ номинира акад. Николай Денков за премиер, съобщи лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той е в топ единия процент в света на всички учени в неговата област, подчерта бившият премиер и изчете някои от имената на предложените от ПП-ДБ министри. Сред тях е това на Асен Василев, който е предложен за министър на финансите. Според Петков най-важно е да се започне с  решаването на  истинските проблеми на хората, но за да не бъдат излъгани над 600 хиляди избиратели, гласували за коалицията от ПП - ДБ няма да подкрепят правителство с първия мандат. 

Кирил Петков, лидер на  ПП
"Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. Ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито ген. Атанасов, нито Владислав Панев сме част от предложението за този Министерски съвет. Истинското разделение на властите е между изпълнителната власт и българския парламент. Готови сме да не оглавяваме голяма част от парламентарните комисии, за да може парламентът да има голям контрол върху такова правителство на малцинството".


В проектокабинетът влизат и още познати лица като проф. Христо Даскалов за министър на земеделието, проф. Тодор Тагарев - министър на отбраната, проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването, Радослав Рибарски - министър на енергетиката, Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа и  Андрей Янкулов за министър на вътрешните работи.

акад. Николай Денков, ПП - ДБ
"По отношение на програмата тя в някакъв предварителен вариант беше представена на колегите от ГЕРБ, днес им я изпратихме и официално. Предстои да проведем среща с тях и другите групи,  тъй като подкрепата която търсим е по отношение на законодателни промени и съдебна власт. Това което не сме готови да направим е да участваме в преговори по отношение на състава на кабинета".


Ако получи подкрепа, правителството на акад. Николай Денков ще направи всичко необходимо да осъществи основните приоритети, сред които са влизането на България в Шенген и Еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бе очарован от казаното дотук.


Бойко Борисов, председател на ГЕРБ
"Те са сбъркали времето. Два поредни избора народа казва, че те не могат да управляват сами. Ясно  и точно. Както и на нас, както и на останалите. Чувам, че академик Денков щял да преговаря със всички. Успех  му пожелавам. Не разбраха, че освен мене те други приятели нямат".

 


Борисов похвали Христо Иванов и Атанас Атанасов, че не са в списъка, но определи проектокабинетът като неприемлив и партиен. 
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите