Пожароопасният сезон продължава

  14 Септември 2023, 16:28     

393 са сигналите на които са реагирали огнеборците във Врачанско за периода от 1 юли до 12 септември. Това сочи статистиката за извършената работа през летните месеци на Областната дирекция за Пожарна безопасност.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

Ликвидирани са 257 пожара. С преки материални щети са възникнали 44 пожара, от които 18 в жилищни, административни и други непромишлени сгради, 3 в други сгради, 2 в промишлени обекти, 4 пожара в спомагателни временни или паянтови постройки, 6 в транспортни средства, 5 в горски, 1 в полски извън урбанизираната територия и 5 пожара в съоръжения на открито. 

213 са пожарите без нанесени материални щети. 

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

 от които 82 в сухи треви, паднала листна маса и храсти в урбанизирана територия, 73 в сухи треви, паднала листна маса и храсти в извънурбанизирана територия. 7 в стърнища, 44 в отпадъци и 8 в други територии. 

Извършени са 88 аварийно-спасителни и помощни операции. Пострадалите са двама.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

По отношение на пожарната обстановка - два пожара възникнаха на територията на Областта с материални загуби в земеделски земи. Съпоставяйски ги с Жътвената кампания миналата година, тогава са били 12 пожара. Унищожени са 108 декара със зърнено-житни култури. 4 пожара в стърнища. 

13 са съставените актове за нарушения през периода на тазгодишната Жътвена кампания.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

Преобладаващата част от тези актове са за нарушение, касаещо непредставянето на схеми с разположение на зърнено-житните масиви, каквото изискване има, да бъдат представени в съответните Районни служби ПБЗН. Другите по-характерни нарушения са на неизораване на противопожарни ивици, необорудване на земеделската техника с пожаротехнически средства. Неуведомяване по надлежния ред на органите за пожарна безопасност и защита на населението за започнала жътва в масиви с площ над 100 дка. 

Топлото време продължава, а с него и предпоставките за възникване на пожари, напомнят от институцията. До 31 октомври продължава и пожароопасният сезон за горските територии. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите