Пожароопасният сезон продължава

  14 Септември 2023, 16:28     

393 са сигналите на които са реагирали огнеборците във Врачанско за периода от 1 юли до 12 септември. Това сочи статистиката за извършената работа през летните месеци на Областната дирекция за Пожарна безопасност.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

Ликвидирани са 257 пожара. С преки материални щети са възникнали 44 пожара, от които 18 в жилищни, административни и други непромишлени сгради, 3 в други сгради, 2 в промишлени обекти, 4 пожара в спомагателни временни или паянтови постройки, 6 в транспортни средства, 5 в горски, 1 в полски извън урбанизираната територия и 5 пожара в съоръжения на открито. 

213 са пожарите без нанесени материални щети. 

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

 от които 82 в сухи треви, паднала листна маса и храсти в урбанизирана територия, 73 в сухи треви, паднала листна маса и храсти в извънурбанизирана територия. 7 в стърнища, 44 в отпадъци и 8 в други територии. 

Извършени са 88 аварийно-спасителни и помощни операции. Пострадалите са двама.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

По отношение на пожарната обстановка - два пожара възникнаха на територията на Областта с материални загуби в земеделски земи. Съпоставяйски ги с Жътвената кампания миналата година, тогава са били 12 пожара. Унищожени са 108 декара със зърнено-житни култури. 4 пожара в стърнища. 

13 са съставените актове за нарушения през периода на тазгодишната Жътвена кампания.

Дилян Йончев – н-к „ППДК” в РДПБЗН - Враца

Преобладаващата част от тези актове са за нарушение, касаещо непредставянето на схеми с разположение на зърнено-житните масиви, каквото изискване има, да бъдат представени в съответните Районни служби ПБЗН. Другите по-характерни нарушения са на неизораване на противопожарни ивици, необорудване на земеделската техника с пожаротехнически средства. Неуведомяване по надлежния ред на органите за пожарна безопасност и защита на населението за започнала жътва в масиви с площ над 100 дка. 

Топлото време продължава, а с него и предпоставките за възникване на пожари, напомнят от институцията. До 31 октомври продължава и пожароопасният сезон за горските територии. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите