Пореден ЖП инцидент - пламна локомотив на пътнически влак край Мездра

  06 Януари 2023, 20:12     

Пореден железопътен инцидент у нас, този път във Врачанско. Часът е 10:47 ч. преди обяд. Бързият влак Варна-София се движи по разписание, но в междугарието Мездра Юг и Черепиш възниква пожар в локомотива и влакът внезапно спира на спирка Крета. Пътниците са в неведение за случващото, но усещат задушлива миризма на пушек.

Цветелина Николова:
Ние бяхме в първия вагон и усетихме пушек и после тръгнаха и пламъци и хората се паникьосаха и ние излязохме последни.

Цветанка Георгиева:
Служителите идваха за пожарогасителя, но нямаше кой да ни каже да слизаме ли какво става.

От локомотива обаче тръгват и пламъци.


Тези които са машинистите и всичките гасят с пожарогасители това което могат, но не можаха да се справят с всичко щото огънят растеше и растеше.

За щастие няма пострадали, всички пътници са излезли от влака и останали да чакат на перона в Крета. А локомотивната бригада не успяла да овладее ситуацията и сигнализирала на 112. Огънят бил потушен от бързата намеса на огнеборците от най-близката Пожарна служба, тази в Мездра. В машинното помещение обаче се вдига доста голям градус, по време на експлоатация и когато локомотивът потеглил с друг локомотив към гарата в Мездра отново пламва огън.

д-р инж. Бойчо Скробански - р-л на звено за разследване на произшествия в железопътния транспорт:
Точно пред гара Мездра Юг отново възниква пожара и пожарната отново е извикана и са започнали повторно гасене на локомотива.

Има вероятност огънят да е тръгнал от машинното помещение, предполага разследващият инспектор.

д-р инж. Бойчо Скробански - р-л на звено за разследване на произшествия в железопътния транспорт:
Тъй като маслопроводите, които провеждат и преработват маслото в тяговия трансформатор, там вероятно е изголярло и съответно от теча на масло огънят се разраснал и е станал много силен и буен.

Пътниците в бързия влак са били около 80 души, те са прекарали около два часа на спирка Крета, преди да бъдат прехвърлени на друг влак.

Красимир Кръстев:
Много често почнаха да се случват тия палежи на тия влакове, от къде идва тва нещо, нагласено ли е какво е. За три дена - два влака и то същите от Варна за София.

След като локомотивът бъде напълно обезопасен, ще бъде придвижен до основното депо в Горна Оряховица, където започва работа на екип от експерти за установяване на причината за пламналия огън.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите