Пореден ден на земеделски протести - символично запалиха продукцията си в Монтана

  09 Февруари 2024, 15:28     

Тази сутрин за първи път от началото на протестите недоволните не допускаха освен тежкотоварните камиони, автобусите и леките коли. Малко преди обяд в Монтана символично изхвърлиха и запалиха продукцията си. Веселка Василева, председател на СЗП - Монтана 
"Всичко ще отиде на боклука ако въобще има какво още. Много е жалко наистина". 

А до до зърнопроизводителите и животновъдите застанаха лозари и винари отрегиона.

Асен Великов, лозар
"Лозари протестираме да може да се вдигнат малко парите на хората. Има много вина, които стоят в складовете не могат да се реализират и положението е много зле". 

Хората са категорични, че няма да спрат протестите докато не получат реални варианти за подкрепа. 

Милка Великова, земеделски производител 
"Искаме да се знае какво ще бъде и ще има ли въобще подпомагане. С този нерегламентиран внос от европейски държави, уж и ние сме в европа, но нашите субсидии нямат нищо общо, нито с Германия, нито с Франция". 

Веселка Василева, председател на СЗП - Монтана 
"Просто искаме законодателна част с която спокойно да работим. Едни закони нормални, с които хората да се чувстват спокойни за бъдещето си". 

Все пак след мащабните протести и над 4 часова срещна снощи, правителството е дало лек отбой по отношение на зърнопроизводителите. 

На телефона: Димитър Ганчев, с-р "Пчеларство" 
"Предложено е на стопанствата до 3 хиляди декара, им е предложено 20 лева на декар. Без предоставяне на никаква счетоводна документация". 

 

От Българския фермерски съюз пък оповестиха нови 8 искания за бранша, които държавата да изпълни. Дали протестите ще продължат и идната седмица зависи само и единствено от това дали представителите на аграрния сектор ще положат подписите си в новия меморандум, предложен от държавата. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите