По-чист въздух в Монтана - намаляват фините прахови частици във въздуха

  22 Ноември 2023, 19:10     

По-чист въздух дишат хората в Монтанско. Нивото на фините прахови частици в атмосферния въздух е намаляло с около 1/3. Това сочат данните от измервателните станции. А подобряването се дължи на подменените отоплителни уреди на твърдо гориво с екологични такива. Вече 3 300 домакинства използват за отопление климатици, природен газ или пелети.


Сериозна стъпка към подобряване качеството на въздуха в Монтана, допринесоха над 3 000 домакинства, които се отказаха от старите печки на твърдо гориво и ги замениха с екологични уреди, като климатици, газ или пелети. Това стана възможно, чрез европейско финансиране на проект за подобряване на въздуха в Монтана.

Диман Георгиев, зам.-кмет на Монтана:
Ефектът е голям, около 76 т е намаление, което е около 30% на фините прахови частици замърсяването, отоплителният сезон стартира месец октомври до края на март. Сега е най-натоварената част на атм. въздух, което е значително по-малко от предната и много по-малко от по-предната година.  

Общината планира още мерки за чистота на въздуха.

Диман Георгиев, зам.-кмет на Монтана:
Чакаме одобрение  и сключване на договор. Инвестициите в община Монтана ще са 16 милиона, което включва проучване на нагласите на хората към това да замърсяват по-малко и да сме по-здрави

През изминалия отоплителен сезон измервателните станции в Монтана са отчели 42 пъти завишени норми на фини прахови частици.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите