Панорама на образованието 2024: Учебни заведения представиха атрактивни специалности

  19 Април 2024, 14:36     

Колоритни щандове с интересни и оригинални презентации на различни учебни специалности и професии. Това предложи тазгодишната станала вече традиционна Панорама на образованието във Враца. Форумът представя на търсещите реализация и професионално ориентиране възможностите за обучение и развитие в прогимназиален и гимназиален етап на образованието. А участие в събитието взеха училища, професионални гимназии и филиали на висши учебни заведения в града.

С изпълнение на новосформираният мажоретен състав на Професионална езикова гимназия „Йоан Екзарх“ започна тазгодишното издание на Панорама на образованието във Враца. Форумът откри заместник-кмета Петя Долапчиева.

Петя Долапчиева – зам.-кмет на Община Враца:

Tази година в това пространство са разположени 18 шатри, където нашите деца и ученици ще могат да се запознаят с всичко, което ги интересува за всяка една образователна институция.

Дванадесетокласничката Диана Христова от Средно у-ще "Христо Ботев" се обучава като "Асистент на лекар по дентална медицина".

Диана Христова - ученичка в СУ "Хр. Ботев":

Това е първата паралелка, която е в държавата, това е първата паралелка подобна и в нашето у-ще. Като интересното за тази паралелка е, че освен че ще асистираме както казах на зъболекари, тя е много отговорна, това е работа, която - и професия - която има доста възможности за в момента квалификации за намиране на работа. Все повече нови, млади зъболекари търсят асистенти. В моята паралелка се изучават предмети като "Хигиена на работното място" и също така латински език се изучава. Изучават се, разбира се, обществени връзки с хората - как да общуваме правилно. 

Десетокласниците Гергана и Деян  учат в паралелката "Обществени науки".

Гергана Христова - ученичка в СУ "Хр. Ботев":

Със сигурност най-интересното за нея е предметите, които се изучават. Това са история, български, английски и философия. За мен най-интересните предмети в у-ще и мисля, че те са изключително важни в развитието на едно дете и развитието му като човек по-нататъка и че те могат да помогнат не само в академичния план и част от живота му, но и по-нататъка и те са предмети, които наистина развиват мозъка. 

Деян Христов - ученик в СУ "Хр. Ботев":

Профил, който изключително добре може да те подготви за бъдещата професия, с която искаш да се занимаваш. 

Елизабет е в осми клас и ще се обучава за социален сътрудник в профил "Социални дейности".

Елизабет Панчева - ученичка в СУ "Хр. Ботев":

Ще помагаме на деца и семейства в риск. Имам желание да изучавам това след училище и също така в нашата паралелка, след като завършим 12 клас можем да идем да работим директно в Социалните. 

 

Атрактивни специалности и професии предлагат и в Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин". Такава е паралелката "Строителство и архитектура", в която се обучава единадесетокласничката Белослава. 

 

Белослава Богданова - ученичка в ПГ "Димитраки Хаджитошин":

В нашата специалност, това, което ме привлече в нея, беше това, че имаме практически задания, които изпълняваме в часовете по практика. Това, което учим в училище, може да ни помогне занапред. Ако продължим в университет, ние имаме основата. / Много хора от тези, които ходят в университет - дали УАСГ или другите университети за строителство и архитектура - те започват от нулата, а ние вече имаме основите. И на нас ни е по-лесно и ние сме малко по-напред от тях. 

 

Теодора е в десети клас и изучава една от най-атрактивните специалности в своето училище - "Интериорен дизайн", която изисква въображение и творчество.

 

Теодора Каменова - ученичка в ПГ "Димитраки Хаджитошин":

Ние много работим с нашето креативно мислене - сами измисляме идеите си и ги прилагаме. Можем да приложим това, което ние харесваме, това, което ни влече и можем да изразим себе си по този начин, което е едно от най-хубавите неща за нашето училище. / А това, което правим в часовете е да чертаем използвайки софтуери на компютри и също чертаем на ръка, правим макети. 

Кристиян Николаев - ученик в ПГ "Димитраки Хаджитошин":

Паралелката ни е изключително разнообразна, защото учим неща, които смятам, че не много хора знаят и ако някой реши да запише "Интериорен дизайн" в университет той ще започне от нулата, докато в нашето у-ще ученето на интериорен дизайн  е пет години и смятаме, че ще е наистина един доста силен старт. 

По традиция участие във форума взеха и филиалите на двете висши учебни заведения във Враца.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите