Отличена със "Златно сърце" - ученичка от ППМГ- Враца с награда по биология

  25 Ноември 2022, 19:16     

Престижно отличие спечели ученичка от врачанската природоматематическа гимназия „Академик Иван Ценов“. Дванадесетокласничката Биляна Герчева зае второ място на състезание от Биомедицински конгрес. Събитието е под егидата на Медицинския университет в София и се проведе в началото на месец ноември.

Биляна Герчева – ученичка в ППМГ „Акад. Ив. Ценов“:

Биомедицинският конгрес беше много интересно събитие. В него се излъчват ученици от всички области на България. И ние бяхме - представителите на Враца - 14 човека. Като Конгрес имаше много интересни лекции по всякакви теми. Имаше т.нар. уоркшопове, където може да се запишеш и да видиш дали определено нещо е за тебе – ендокринология, реанимация, генетика и т.н. 

Част от конгреса е и състезанието Универсиада с въпроси от областите биология и химия.

Биляна Герчева – ученичка в ППМГ „Акад. Ив. Ценов“:

…. вид състезание, на което повечето от 190-те ученика се бяха записали. На 3 кръга – първия индивидуален, втория групов и третия – на който се класират 18 човека – пак индивидуален. ... Аз се бях записала на реанимация и на генетика. И двете бяха много интересни. На генетиката наблюдавахме ДНК и също така решавахме задачи и гледахме как се изследва ДНК. А на реанимацията се учихме как да правим сърдечен масаж, да слагаме кислородни маски. 

Именно на Универсиадата Биляна е класирана на призовото място. За това постижение тя печели наградата „Златно сърце“.

Биляна Герчева – ученичка в ППМГ „Акад. Ив. Ценов“:

Не очаквах, че ще се класирам на второ място. Беше много интересно. И те още от първия ден бяха представили коя ще е наградата за първо място – един череп. Аз бях на второ място и получих 3D модел на сърце. Който е много интересен, може да се отвори, да видиш вътре камерите, клапите. Много съм доволна от подаръка си! 

Преподавателят по биология на Биляна, Ивайло Лалков също е горд от успеха й.

Ивайло Лалков – учител в ППМГ „Акад. Иван Ценов“:

Резултата на Биляна е съвсем закономерен. Тя е състезател не от днес, тя е състезател поне от няколко 5-6, да кажем, години. И винаги нейните резултати са били впечатляващи. И оценките, които е получавала, когато е участвала на нац. кръгове на Олимпиада по биология винаги са били отлични. 

А пред възпитаничката на природоматематическата гимназия във Враца предстоят още много предизвикателства за покоряване.

Ивайло Лалков – учител в ППМГ „Акад. Иван Ценов“:

Чакаме Общински, Областен, дай Боже да успее да се класира и на Национален кръг на Олимпиада по биология. Тя е успявала през голямата част от времето си тук. И се надяваме да го постигне и този път. 

След завършването си Биляна планира да кандидатства дентална медицина в Медицинския университет в София. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите