От Мездра до Америка - учител премина стажантска програма "ФУЛБРАЙТ"

  20 Ноември 2023, 15:18     

Учител от СУ "Иван Вазов" в Мездра взе участие в програма за усъвършенстване на медийната грамотност "Фулбрайт". Йоана Константинова спечели конкурс и стипендия и прекара шест седмици в САЩ. За впечатленията и обмяната на опит в сферата на образованието, разказа преподавателят в предаването "Добро утро Северозапад". 

Младият преподавател бе разпределена в Университета в Северно Колорадо в щата Колорадо, където присъства на лекции, свързани с усъвършенстването на медийната грамотност и технологиите на преподаване на английски, като чужд език.

Йоана Константинова, учител в СУ "Иван Вазов" -  Мездра:
"Нещата там около медийната грамотност за много близки с нас. Ние присъствахме на 4 курса в университете, единия беше другия беше технологии. Във всички курсове засягахме темата за медийната грамотност. Получихме много материали, които да ползваме тук и честно казано, България вече беше започнала да въвежда темата".

В курса са участвали 22 -ма учители по чужди езици, природни науки, история и др. Преподавателите са били разпределени при приемни семейства, за да могат да се потопят в ежедневието на местните и да усетят американския начин на живот.

Йоана Константинова, учител в СУ "Иван Вазов" -  Мездра:
"Аз се паднах при бивш учител. Тя беше сама, много обича да пътува, също. Ходихме и на гости на вечеря, тя е член на борда на директорите на организация, която се занимава с фолклор. Другите членове също бяха на вечерята от Ню Йорк, Вашингтон, Мексико"...

Участието в програма „Фулбрайт“ е допринесло положително за участниците в обмяната на опит, категорична бе Йоана. 

Йоана Константинова, учител в СУ "Иван Вазов" -  Мездра:
"При тях е по - полезно професионалното образование защото на практика те имат възможността да учат това, което им е полезно в живота".

И още, според Йоана Константинова дисциплината и спазването на правилата в образованието също са методи, които можем да взаимстваме от системата на САЩ.

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите