От месец без екипи от Лом - трансфузионната хематология не взема кръв от Монтана

  25 Март 2024, 19:34     

Досегашната практиката бе всяка сряда в областната болница в Монтана да пристига екип от Центъра по трансфузионна хематология в Лом. След 19 февруари, когато Министерството на здравеопазването е издало разрешение за създаване на кръвен център в Монтана, управителя на ломската болница е спрял да изпраща екипи в областния център.

Д-р Тони Тодоров, изп. директор МБАЛ “д-р Ст. Илиев“ - Монтана
Това създава големи затруднения на хората от региона. Не само на община Монтана, на Чипровци, на Георги Дамяново, на Берковица, на Вършец – те трябва да пътуват по 70-80 км , за да даряват кръв за пациент, който ще бъде опериран в Монтана.


Според действащия закон, Център по трансфузионна хематология трябва да има всяка областна болница. Не е ясно защо преди години той е ситуиран в Общинската болница в Лом.

Д-р Тони Тодоров, изп. дир.  МБАЛ “д-р Ст. Илиев“ - Монтана
77 % от консумацията на кръв е тук. При изнесеното кръвонабиране за един ден, в срядата, в който гражданите на Монтана дават кръв в нашата лаборатория с изнесен екип от Лом са 42 процента от събраната кръв, само за един ден от оборота на цялото отделение в Лом. Тук се намират отделенията които са основни  потребители, Хирургично отделение, Реанимация Първо вътрешно където се извършва продължително лечение и имат сектор „Хематология“, те са единствените , както и АГО.


Ръководството на болницата в Монтана е предложило на колегите си в Лом да поемат и разходите за командировки на екипа, но въпреки това практиката е прекратена без обяснения.  
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите