„От Кипровец до Винга“ - книга разказва пътя бежанците след Чипровското въстание

  02 Ноември 2023, 19:29     

Нова книга разкрива непознати страници от историята на Чипровци, свързана с въстанието от 1688 г. и бягството на стотици българи в Унгария и Румъния. Монографията „От Кипровец до Винга” е плод на дългогодишни проучвания на автора Александър Лавров. Самият той е потомък на българи от с. Винга, от години работи в дружеството на банатските българи в нашата страна.

Замисълът на автора е да създаде „нещо като библия” за днешните потомци на банатските българи, като разкрие непознати страници от историята и корена на общността. Книгата се състои от 12 глави, всяка от тях с нови факти за събитията и хората, живели в Чипровци преди повече от 3 века.

 доц. Ваня Иванова, директор на Историческия музей:
Това е монография, която проследява пътя на чипровчани след разгрома на въстанието до тяхното установяване в границите на някогашната Хабсбургска империя и впоследствие до повторното им връщане, за което малко хора знаят, това е в края на 19 век…

Стефан Стефанов, краевед:
Ал. Лавров представя подробно емигрирането на въстаналите 1 200 души до Славония и 3 000 души до влашко. Накрая нашите сънародници се установят в Банат. Навсякъде  преселниците построяват католически  църкви и училища. Защото са проумели ролята на просветата…

Ива Крумова, Изп. агенция за българите в чужбина:
Това е наистина един ценен труд, който си заслужава да бъде издаден, той не е комерсиален, той  е обект на българската държава. Нека си спомним за банатските българи, които са пример за едни будни българи, при които възраждането е дошло много по-рано.

Част от тиража на книгата остава в Историческия музей в Монтана и всеки, който се интересува от историята на банатските българи може да я намери там.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите