Още електробуси за междуградски транспорт - одобриха проект на община Враца, с партньор Монтана

  12 Януари 2024, 19:51     

Съгласно Постановление на Министерски съвет влизащо в сила от 1 февруари децата до 14-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт, по всички градски линии и с 50% намаление по тези от междуселищната транспортна схема. За целта до 16 януари родителите трябва да подадат заявления в училището, където учи детето или на място в общинското предприятие.

Виктория Начева, управител на ОП "Тролейбусен транспорт"
Ако училищата не ни върнат тези заявления, може всеки родител спокойно да дойде във дружеството. Хубаво е да знае, че ако не попълва вкъщи това заявление, при нас е хубаво да донесе данните от акта за раждане и негов документ за самоличност.

С 50% отстъпка пък ще пътуват децата над 14-годишна възраст. Преференцията обаче ще важи само за територията на община Враца. Отстъпки ще има и за пенсионери и хора с увреждания.

Виктория Начева, управител на ОП "Тролейбусен транспорт"
Цените в градския транспорт не са променяни, те са приети 2017 -та година и от 2018-та са факт. Това, което се получи като недоразумение е, че до 31 - ви декември важеше едно друго постановление, с което децата ползваха 70% отстъпка, пенсионерите 40%  и там вече картите бяха доста по - евтини. Просто това постановление изтече и в месец януари цените на картите са такива, каквито са от 2018-та година. От 1-ви февруари вече 50% са за всички ученици, 50% са и за пенсионерите, това означава, че за всички линии в градския транспорт, картата става 19 лева. Въведена е обаче още една преференциална група, това е за лицата, които са с група инвалидност, с над 71 %. Те ползват 25% намаление, както в градските, така и в междуселищните линии.  

Тази година община Враца, в партньорство с Монтана ще закупи още 6 електробуса и ще изгради 3 зарядни станции. Финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Виктория Начева, управител на ОП "Тролейбусен транспорт"
Това е първи етап, който е и за обновяване на транспорта по междуселищните автобусни линии. Идеята на община Враца и дружеството е, Враца да бъде с изцяло електротранспорт. В момента община Враца е пуснала обществена поръчка, тъй като по тази процедура общината ще закупи превозните средства.

Тази година трябва да заработи и електронната система за разплащане и чекиране в градския транспорт на Враца.  
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите