Организацията за вота - ЦИК започна подготовка за изборите

  24 Януари 2023, 19:16     

Президентът Румен Радев се срещна с ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с предсрочния парламентарен вот.

Румен Радев – президент на България:
Съгласно последните промени в закона българският гражданин има право да избира – да гласува с машина или с хартиена бюлетина. Разбира се, въведени са и други нови елементи в този закон, но опираме тук на тази среща най-вече до организационно-техническата подготовка, която е важен елемент от изборния процес. 

От изборната администрация увериха, че са започнали подготовка за изборите веднага след обнародваните промени в Изборния кодекс.

Камелия Нейкова – председател на ЦИК:
По информация на печатницата на БНБ – хартията м/у другото вече е заявена от тяхна страна – доставката – най-ранната доставка - би могла да се реализира в деветата календарна седмица на годината, т.е. това е седмицата 27 февруари – 5 март. Оттам насетне са необходими дни за разролване на тая хартия, т.е. тя да се приведе в готовност за поставяне в машините за гласуване, с параметрите на досегашната хартия за гласуване, така че да може машината за гласуване да работи. 

Нейкова съобщи, че са необходими 50 календарни дни, за да се отпечатат 30 000 ролки, какъвто е бил броят и на предходните избори. Затова датата 26 март е рискова за изборен ден.

Камелия Нейкова – председател на ЦИК:
...но ако говорим за следващата възможна дата – 2 април – тогава хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще може да създаде необходимата организация, така че всички машини за гласуване да бъдат подсигурени с необходимата хартия, за да може да се реализира гласуването с тях от онези избиратели, които, разбира се, предпочетат този начин на гласуване.

ЦИК посочи още един рисков фактор, ако гласуваме на 26 март. А именно смяната на часовото време в нощта срещу 26 март.

Камелия Нейкова – председател на ЦИК:
Часовото време на машината не се настройва автоматично. Техниците, които подготвят машините, го правят в централен склад , при подготовката им за транспортиране до избирателните секции и тук казваме, че се крие риск, защото това означава,  ако - машините не се доставят на 2 април – на 26 март – те най-късно на 25 ти март трябва да са по избирателните секции и ще е неприятна ситуация изборния ден да не може да стартира в определения в закона час.

Така и според ЦИК най-удобният месец за предстоящия парламентарен вот остава април.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите