Организацията на изборите - ЦИК: Няма опасност секциите в чужбина да останат без машини

  23 Март 2023, 19:27     

Няма опасност секции в чужбина да останат без машини за гласуване, каквито притеснения изрази външно министерство по-рано днес. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК.

Росица Матева – говорител на ЦИК

"Вчера проведохме работна среща, обсъдили сме и този въпрос, от МВНР са ни подали списък със имена на хората, които ще трябва да допуснем в склада, за да обработят машините за изпращане извън страната. Извършва се проверка и на тези лица от ДАНС и МВР. Едновременно с това трябва да приключи и удостоверяване на съответствието на устройствата за машинно гласуване от Министерството на електронното управление и двата института по метеорология и стандартизация. След което ще се направи довереното изграждане, което сме предложили да бъде утре и веднага след това ще инсталирането на машините и ще бъде предоставена възможност на МВНР да ги изпрати във извън страната".

Иначе към днешна дата разкритите в страната секции са над 12 700.

Росица Матева – говорител на ЦИК

"Като 240 от тях са подвижни. Разбира се, този брой ще бъде различен към изборния ден. Отново припомням, че 48 часа преди изборния ден следва да бъдат образувани секционни избирателни комисии в болнични заведения, в други специализирани институции, така че броя на тези секции, по-скоро ще расте".

Секциите в чужбина ще бъдат с една по - малко от предходните избори - 737.

Росица Матева – говорител на ЦИК

"Вчера късно вечерта взехме решение, с което изменихме решението, с което са образувани местата и броя на избирателните секции извън страната. Като заличихме мястото в Кралство Бахрейн Манама. Тъй като от МВНР ни информираха, че от Бахрейн не е получено съгласие да бъде разкрита избирателна секция… МВНР следва да уведоми избирателите, които са подали заявления да гласуват в тази държава, че няма да могат да го направят, тъй като няма да има секция и съответно да ги насочат към най-близката секция в която могат да упражнят правото си на глас".

Избирателите с трайни увреждания, които са пропуснали да подадат заявления за гласуване в подвижна секция, могат да го направят до 27 март. Условието е в населеното място където живеят да има вече разкрита мобилна секция.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите