Огнеборци демонстрираха умения - шест отбора от Врачанско се състезаваха в 4 дисциплини

  11 Май 2023, 19:12     

Близо 60 огнеборци от Врачанско премериха сили в областното състезание по пожароприложен спорт. В надпреварата взеха участие 6 отбора от Враца, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Козлодуй и АЕЦ Козлодуй. Първата индивидуална дисциплина – изкачване до 4 етаж със стълба - се проведе в Районната служба в гр. Мездра.

ком. Кирил Василев - директор на РДПБЗН, Враца
Този спорт е част от подготовката на всички пожарникари. Той е, както се казва професионален спорт на пожарникарите. Включва много от дейностите, които осъществяваме и при ежедневната ни работа. Днешното състезание е областно състезание по пожароприложен спорт. То е предхождано от районни такива, които са проведени в районните ни служби на територията на Областта. 
 

Надпреварата включва четири дисциплини, като две са индивидуални и две колективни.

ком. Кирил Василев - директор на РДПБЗН, Враца
Индивидуалните са изкачване до 4 етаж със щурмова стълба... Втората индивидуална е 100 метрова пътека с препятствия. След което следват колективните дисциплини щафета - пожарна щафета 4 по 100 метра с препятствия. И кулминацията е най-атрактивната дисциплина може би - бойно разгръщане от мотопомпа, където участие взема и почти целият отбор в провеждането й. 

Най-бърз в първата индивидуална дисциплина се оказа 33-годишният Венелин Георгиев от Враца. Той успя да изкачи щурмовата стълба за времето от 16 секунди и 80 стотни.

Венелин Георгиев - РСПБЗН, Враца
От 13 години вече се състезавам за отбора на Враца и съм бил винаги в отбора, който ни представя на Републиканските прегледи по пожароприложен спорт. Като цяло няма лесна подготовка - изисква постоянство, изисква големи усилия, тренировки всеки ден и добра кондиция... За да има добри резултати. Това за национално ниво е горе-долу в топ 10 на България време. Горе-долу. Има и по-добри момчета от мене доста. 

От изключително значение е бързината, която може да е решаваща при дадена акция.

Венелин Георгиев - РСПБЗН, Враца
Винаги е в полза бързината за работата. Все пак мъчим се да спасяваме хора. Колкото сме бързи и по-бързо отреагираме на дадено произшествие, толкова по-доволни са и гражданите от нас.
 

Дисциплините 100-метрова пътека с препятствия, пожарна щафета и бойно разгръщане от мотопомпа се проведоха на стадиона във Враца. А десетте най-добри огнеборци ще представят Областта на Републиканския преглед в Пловдив, който ще се проведе в края на месец май и началото на юни.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите