Нужда от аптеки в Монтанско - приеха областната аптечна карта

  23 Ноември 2022, 19:26     

Приеха областната аптечна карта за област Монтана. Това стана на заседанието на Междуведомствената комисия. Документът е изготвен от РЗИ, след като са били анализиран географско-демографските особености на областта, здравната характеристика на населението, структуратата и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение. Представителите на Регионалната фармацевтична колегия и пациентските организации не са направили нито едно предложение за подобряване на аптечното обслужване в региона и достъпа до лекарствени продукти в 11-те общини. В три от тях – Георги Дамяново, Якимово и Медковец няма нито една аптека.

д-р Илонка Петруняшева – гл. инспектор в РЗИ:
Необходимият брой аптеки за област Монтана е 57, а реално ние имаме работещи 37 аптеки в момента. Аптеки, които приготвят екстемпорални лекарствени форми е една. Денонощни аптеки – необходим брой 2 , имаме 1, намира се в Лом и имаме нужда от  още една , която трябва да е разположена в областния град - това казва аптечната карта. Необходима е една аптека с ръководител помощник - фармацевт и тази аптека  трябва да е разположена в Георги Дамяново. Брой аптеки работещи с наркотични вещества , необходим брой 11, реално в момента има 20 такива аптеки, с издаден лиценз за търговия с лекарствени продукти съдържащи наркотични вещества.

Два пъти по-малко са магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите, които работят в региона, като средната им възраст е над 60 години. До края на месец ноември документът трябва да бъде представен в здравното Министерство. След приемането на всички областни аптечни карти, ще бъде разработена и Националната аптечна карта.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите