Незаконна продажба - търговец пласирал риба от бракониери

  10 Февруари 2023, 19:22     

Хванаха търговец да продава бракониерски уловена риба. Търговецът е опитал да припечели на фермерския пазар в Мездра. Рибата е била от различни видове: шаран, сом, щука, клен, бял амур и моруна, с общо тегло около 60 кг.

Ростислав Василев - н-к сектор "Рибарство и контрол", Монтана към ИАРА:
Това е търговец който е регистриран, има нужните документи, но при проведената в четвъртък сутринта проверка от контролните органи на сектор Рибарство и контрол, Монтана на общински пазар в гр. Мездра същото това лице не представи необходимите документи за продажба на рибата, търговски, платежен документ, документ за произход на рибата и на същото това лице е съставен акт по Закона за Рибарството и аквакултурите, като са иззети 60 кг риба от различни видове.

Търговецът не е бракониер, но има няколко акта за нарушения. Рибата се пласирала обикновено по пазарите в Бутан, Бяла Слатина, Враца, Мездра и Монтана.

Ростислав Василев - н-к сектор "Рибарство и контрол", Монтана към ИАРА:
Имаме информация, че въпросното лице е купувало риба от бракониери и е преподавало в търговската мрежа, като такава риба той няма как да узакони.

Всичко започнало от сигнал за системен нарушител, който бракониерствал на врачанския яз. "Дъбника" и е продавал рибата на търговеца.

Ростислав Василев - н-к сектор "Рибарство и контрол", Монтана към ИАРА:
Имахме информация, но искахме да направим проверката след заловим бракониер с мрежи на яз. "Дъбника". Рибата е конфискувана и е предадена на социалния патронаж в с. Смоляновци, общ. Монтана. Рибата е била в прясно състояние.

От ИАРА апелират хората да изискват документ от търговците на риба на открити пазари.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите