Над 140 км/ч достигнаха поривите на вятъра във Враца - все още не е ясно на колко възлизат щетите

  19 Януари 2023, 19:13     

Над 140 км/ч достигнаха поривите на вятъра във Враца. Стихията и днес продължи да разрушава покриви на обществени и частни сгради. Много от хората нямат застраховка на имотите си и не знаят как ще се справят. В тази ситуация е Йорданка.

Йорданка Сотирова - потърпевша от бурята:
Ние тъкмо бяхме мръднали и само децата ми бяха вътре. Много силно е взео да духа, изтрескало е силно и всичко е на земята. Това е с природата няма как да се борим. Нека да спре, да се молим да спре по-бързо и да видим какво да правим.

От ураганния вятър, навсякъде се чува ужасяващ шум на люлееща се ламарина и хората нощуват със страх.

Венка Ценова - потърпевша от бурята:
На 74 г. съм такова чудо не съм видяла. Две нощи и два дни не спим. Гръми, пада, люска, имаме две дечица, треперим на тех и е страшна работа. Такова страшно нещо не съм виждала.

Малко преди обяд пътническия влак от Видин за Мездра се блъска в паднало дърво малко преди да стигне ЖП гарата във Враца. От удара се счупил прозорец на един от вагоните, но няма пострадали пътници. Засегната обаче е контактната мрежа и движението по тази линия е временно преустановено. Пътниците са изведени от влака, за да бъдат извозени с автобуси

Никола Илиев - кондуктор:
Чу се голям тътен по локомотива, успяхме да нормализираме самата обстановка вътре. Има една жена която е с лека паника от самото счупено стъкло. Има поражения по локомотива.

Вятърът отнесе близо 100 квадрата от покрива на къща в един от кварталите на Враца. Екатерина била в кухнята, когато чула силен трясък.

Екатерина Петрова - потърпевша:
И аз като рипнах, отворих врата и кучето влезна вътре при мен. Излезнах навън, видях че тоя покрив го нема, гледам другия покрив също го нема. Там е разкрило ударило е големата къща, от там цигли са паднали. Всичко е тотал щета. Много съм се уплашила, много. То е нещо страшно аз такова чудо не бех виждала.

Продължават сигналите за паднали клони и дървета върху автомобили. Стихията обаче успява да обърне и паркиран лекотоварен камион върху колата на Васил.

Васил Кръстев - потърпевш:
Преди един час...насълзени очи...Аз погледнах през прозореца и виждам, че това е легнало върху колата. Нямам каско, какво ще правя сега не знам.

Калин Каменов - кмет на община Враца:
Пораженията са основно частни и публични сгради. Половината град е без улично осветление, тази сутрин доста села осъмнаха и без ток. Така че ситуацията във Враца е критична.

От общината отново призовават гражданите да останат по домовете си, а размерът на щетите все още се установява, като местната власт се надява и на помощ от държавата.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите