Купен вот и изборен туризъм в Роман? Жителите настояват за касиране на изборите

  02 Ноември 2023, 19:44     

Купен вот и изборен туризъм. Това са причините жителите на община роман да излязат на днес на протест. Два дни преди местните избори са задържани двама души в Роман за купуване на гласове, които са си признали, че са извършили това престъпление. Хората настояват за касиране на вота, защото е имало регистрации на хора, които не са от региона и никога не са били. Според тях новият избран кмет Валери Ролански който спечели трети мандат е избран нечестно.

Десетки жители се събраха днес пред сградата на община Роман и настояха за касиране на вота от неделя. Според тях институциите не са си свършили работата, тъй като само два дни преди местните избори са задържани двама души за купуване на гласове. В полицията извършителите са признали, че са предлагали по 50 лв. на хора, които да гласуват за определен кандидат. Признания са направили и тези, които са приели възнаграждението. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Мездра, а извършителите са освободени. 

 Детелина Делева – съорганизатор на протеста:
От тука са заловени закарани са в Мездра с 83 човека в списъка. Разпитани са хора от псиъка и са си признали. Тези хора които са купували гласове са освободени и са си тук на свобода.

Протестиращите искат да се извърши проверка и за новорегистрирани хора в общината преди провеждането на местния вот.

Силвия Василева - жител на гр. Роман:
Не може в едно село в което живеят по постоянен адрес 140 човека, в момента живеят приблизително 70-80 да дойдат да гласуват 257 в избирателния списък. Има заснето как бусове са докарани да гостуват за общински кмет. Настояваме за проверка на всички регистрации.

Според новоизбрания кмет на Роман твърденията на хората са само спекулации.

Валери Ролански - кмет на община Роман:
Това не е истина. Аз хора не съм регистрирал, нека да докажат че съм регистрирал. От областна аднинстация Враца идваха да проверяват всички с настоящи адреси и не откриха нередности, Къде са тия 500 човека? Ако по населените места са регистрирани хора, те си имат жилища там и се регистрирали, аз не участвам в това нещо.

Жителите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути започват масови протести.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите