Климатът се променя: Температурата на планетата се е повишила с над 1 градус

  22 Март 2024, 19:49     

В световния ден на водата и навечерието на деня на метеорологията повдигаме въпроса за климатичните промени в целия свят. Оказва се, че за последното десетилетие температурата на земята се е покачила с над 1 градус. Основната причина очаквано е човешката дейност. Според метеорологичната обсерватория в Монтана това води след себе си и все по - сериозни климатични промени в цялата планета. 

В последните години метеорологичните станции в страната се модернизират, а прогнозата за времето у нас става все по - точна. Обсерваторията в Монтана успява да предупреди властите миналата година за обилните валежи, които буквално потопиха Берковица и десетки населени места по вода. 

Леночка Ангелова, началник на ХМО, Монтана:
"Благодарение на апаратурата, с която разполагаме, моделите по които работим, ние успяхме да прогнозираме и то с много сполучливи прогнози, развитието на времето, нивата на реките, които следяхме денонощно с хидролозите. Всички станции работиха в този екстремен режим на работа. Благодарение на нашата информация, която ние поднесохме до медиите и от там до обществеността, ние предотвратихме икономически последици и спасихме човешки животи". 

Глобалното затопляне обаче поставя пред сериозно изпитание метеоролозите. 


Леночка Ангелова, началник на ХМО, Монтана:
"От 2011 -та до 2020 -та година, температурата на земята се е повишила с 1, 02 градуса. Точно този градус 1, което отчитаме за последното десетилетие, повишава екстремално висчко останало, което следва. Топенето на ледниците, повишаване на градусите в тихия океан. Оттук насетне всички сме чували за т.нар. течение "Ел Ниньо", което влияе за развитието на времето в глобален и европейски мащаб. Нашата човешка дейност, за съжаление води до тези екстремални климатични промени". 

Тази година мотото на Световния ден на водата е "Промяна за мир към водата", а метеоролозите апелират всеки един от нас да допринесе за спасяването на планетата, като не става един от всички, които влияят за климатичните промени.   
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите