Изхвърлени животински трупове в река - поредно незаконно сметище край Е79

  21 Март 2023, 19:21     

За поредното нерегламентирано сметище, край международния път Е 79, сигнализираха шофьори. Този път обаче става дума и за изхвърлени животински трупове. Опасните боклуци са не просто в природата, а плуват в реката, в която се намират и тръбите за питейната вода на мездренското село Типченица. Притесненията на хората са, че може да пламне зараза.

Георги Димитров - кмет на с. Типченица
Нашите опасения са, че това нерегламентирано сметище с животински отпадъци е възможно да направи проблем на водата на населението на с. Типченица. На около 500-600 м се намира нашето водохващане от където с. Типченица черпи вода.

За проблема са сезирани Регионалната екоинспекция и Агенция по храните. Те обаче са извършили единствено огледи на място и са изпратили писмено уведомление до Община Мездра да извърши незабавно почистване, с оглед на това, че сметището попада в територията на Общината.  

Иван Аспарухов - кмет на община Мездра
За какво са ни толкова институции? Трябва да се занимаваме с животни, с отпадъци, с води с всичко и то само заради едно нещо, щото ние сме администрацията която е най-близо до хората. Кой поддържа пътя? Кой поддържа тези отбивки? Кой поддържа речните корита? Като сме разделили функциите да ги караме от начало до край. Ако сега докарам багер тука съм в нарушение, щото ще работя във воден обект който не го стопанисвам. Извън регулация водните обекти се стопанисват от басейнова дирекция. За да направя някаква интервенция трябва да взема разрешение, а то е един месец най-малко. Къде е ветеринарна служба? Няма ги вече в БАБХ са вече, за какво отговаряме - да си пишем писма. Кой регистрира тези животни? Ми от Агенция по храните. И толкова не може да дойде екип да провери дали има марки някъде на тези отпадъци да се провери от кой обект е.

Оказва се, че опасното сметище не се образува за първи път. 

Иван Аспарухов - кмет на община Мездра
Само миналата година сме почисти над 24 сметища, миналата седмица - 3 и отново и отново. Трябва да се превръщаме или в следователи и в актосъставители. Няма ли институции които да кажат кой е този човек. Ние сме хващали нарушители по изхвърлие ите отпадъци по касовите бележки и сме съставяли актове. Но това наша работа ли е? Имаме най-доброто сметище на територията на две общини, имаме въведено и био събиране на отпадъци и какво ли не.

А кметът на село Типченица отправи призив към нарушителите.

Георги Димитров - кмет на с. Типченица
Моля Ви хора, намерете начин да си изхвърляте отпадъците. За тази цел има създадени екарисажи, платете си и ги изхвърляйте. Ще изтровите населението на държавата.

При новообразувано се в опасно сметище в района, хората от Типченица са в готовност за блокада на международния път Е 79.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите