Историята отблизо - преиздадоха книга за отбраната на Чипровци през Междусъюзническата война

  17 Октомври 2023, 18:52     

Оригиналното издание на „Самозащитата на селото Чипровци срещу сръбско - румънското нашествие през 1913 г. Из дневните бележки на Ставри Попов“ е от 1915 г. Книжката е отпечатана в Берковица и цената й е била само 60 стотинки. Авторът е участник в събитията и разказва за тях от първо лице.

Стефан Стефанов, краевед
Успешната отбрана на земляците ни срещу сръбските банди и румънското нашествие през лятото на 1913 г., когато България е нападната от четири държави, на четири фронта и принудена да капитулира приемайки позорен мир.


Ставри Попов описва събитията от лятото на 1013 г, като набляга на държавната помощ, която се изразявала в предоставянето на пушки за самозащита. Тогава  граничарите са си тръгнали и са оставили на практика местното население на произвола на съдбата.

доц. Ваня Иванова, директор на РИМ – Монтана
Там можете да видите населението  по пол, етническа принадлежност и нивото на грамотност …  и второто приложение  - това са чипровчани, които са загинали в Междусъюзническата война, като мобилизирани в действащата българска армия.


Основен подтик за преизданието е реакцията на чипровчани, които организират сами своята самозащита на фона на безпомощното българско население, подложено на жестоки репресии в новозавладените български земи. В официалната общинска документация на района не са запазени никакви данни за случилото се. Книгатата се състои от 73 страници, джобен формат и е истинска рядкост.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите