Хиляди земеделски производители блокираха страната

  18 Септември 2023, 15:19     

Хиляди земеделски производители с тежка техника излязоха на протест в цялата страна. Поводът за ескалацията на напрежението в сектора е решението на парламента да не продължи забраната за внос на селскостопанкси стоки от Украйна. В протеста се включиха над 26 браншови организации от целия сектор и блокираха над 40 важни пътни точки и гранични пунктове. На блокадата при летището в Бяла Слатина бе Ръководството на Българския фермерски съюз.

Още от рано сутринта стоцити трактори окупираха пътят между Бяла Слатина и Враца.

Петър Пешев, председател на СЗП - Враца
"Хората, които сме се събрали са от целия земеделски сектор, не само зърнопроизводители, както се опитват да лансират. Тук са и овощари, пчелари, лозари".

Всички те са против вдигната забрана за внос от Украйна.

Пламен Цветкашки, пчелар от Врачанско
"Вносът на украински мед направо ни пребива. Той е 3 и 80 макс и като платиш осигуровки и това и онова си на загуба".

Цветослав Георгиев, земеделски производител от Врачаснко
"Виждаме, че тия дето ни управляват са там само за да подписват, за нищо друго не става. Време е да вземеш нещата в свои ръце".

Освен петте суровини, които да спрат да се внасят от Украйна, земеделците прибавиха и още едно искане. Извинение от премиера акад, Николай Денков за това, че ги нарекъл  "терористи".

Петър Пешев, председател на СЗП - Враца
"Терористи какви терористи, ние сме хората, които са по цял ден на полето".

Борислав Горанов, представител на НАЗ
"Преди да започнем какъвто и да било диалог искаме премиера да излезе и да се извини публично. Снощи го направи частично. Докато няма диалог между държавата и земеделците няма как да стане".

Ако не последва някаква реакция от управляващите, земеделците се заканват да натоварят залежалата си продукция и да я изсипят пред министерски съвет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите