Финална проверка - ще получи ли площадът в Берковица акт 16?

  07 Декември 2022, 19:54     

Продължават скандалите около ремонта на площад "Йордан Радичков" в Берковица. Днес държавна приемателна комисия направи последна инспекция преди да стане ясно дали в крайна сметка обновения площад ще получи акт 16.  Ремонтът започва през март миналата година с държавно финансиране за малко над милион 300 хиляди лева. Според властта и фирмата изпълнител проблем няма, но според някои общински съветници в Берковица ситуацията е скандална. 

Милован Панталеев, общински съветник в Берковица:
Съвсем тихомълком кметът на Берковица беше си уредил държавна приемателна комисия с председател на РДНСКА - Монтана, забележете. Миналата година бяхме ги сезирали с мои колеги не веднъж, те излязоха със становище, че всичко с площада е наред. Не ми оставиха избор и потърсих среща с тогавашния министър г-н Караджов, който назначи две внезапни проверки от ДНСКА, бяха връчени две предписания на община Берковица, които общината отказа да изпълни. Kметът каза, че нищо няма да прави и си чака държавна приемателна комисия. 

Така месеци и един министър по-късно Държавната приемателна комисия пристигна в Берковица. Въпреки упорството на екипа ни, коментар така и не получихме. Нито пък разбрахме, какво точно оглеждат. 

Милован Панталеев, общински съветник в Берковица:
Нещо не ми харесва и на мен работата на тази комисия, снимат избирателно отдалече, не снимат големите проблеми на този бих казал най-зле изпълнен площад не в България, а в цяла Европа. Не снимаха издутия от ръжда фонтан, който все едно сте го надули с копресор. 

В същото време Панталеев се среща и със сегашния регионален министър Иван Шишков за да го запознае със случая, а кметът на Берковица завежда дело срещу ДНСКА - София за липсата на заповед за въпросната проверка. 

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица:
Делото приключи, има вече решение. Решението е, че трябва да се събере тази комисия и трябва да вземе решение ще даде или няма да даде акт 16. Този ден е днес. Комисията има 10 дневен срок в който трябва да вземе това решение. Моите очаквания са, че трябва да  издаде акт 16, това са очакванията и на нашите съграждани.

-Има плочки на площада, които се вадят с голи ръце?

Димитранка Каменова, кмет на община Берковица:
Да, затова имаме фирма изпълнител. Има време, в което ще отговаря за повредите така, че не виждам проблем". Трябва да знаете, че и ние сме хората, които ходим и вадим плочки за да се случва това. Каквото имах да казвам, го казах. 

В случай, че ДНСКА откаже да приеме площада, комисията ще издаде предписание, което фирмата ще трябва да коригира.  Любопитното в случая е, как държавата и общината позволяват площада да се ползва от гражданите без акт 16, тъй като по закон на практика площад "Йордан Радичков" е още в строеж. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите