Еднократна помощ от 300 лева ще получат ученици от 1, 2, 3, 4 и 8 клас

  13 Септември 2023, 17:28     


Малко над 57 000 деца от общо 702 000 ученици ще прекрачат за първи път училищния праг тази година. Това съобщи премиерът Денков и посочи, че през летните месеци са извършени ремонти в 747 училища, като в 240 от тях все текат финални дейности.

акад. Николай Денков - министър-председател на България
И в 63 училища ще има все още ремонти, но те ще бъдат органзиизрани така, че да не попречат нито на тържествата в първия учебен ден, нито на учебния процес след това.

С въвеждането на електронната медицинска бележка, която ще се издава, както от личния лекар, така и медицинските специалисти в болничната и извънболничната помощ, процесът по дигитализация в сферата на образованието продължава.

акад. Николай Денков - министър-председател на България
Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първи учебен де и ще бъдат налични в дигиталната раница. Някои от издателствата вече добавиха и учебни помагала с виртуална реалност, така че този процес върви. 


За НВО след 4, 7 и 10 клас вече ще има допълнителна дата за явяване на изпита, като за целта трябва да има обективна причина. И тази година социалното министерство отпуска еднократна финансова помощ от 300 лв. за учениците от 1, 2, 3, 4 и 8 клас. А министър Галин Цоков посочи, като основен проблем в сферата на образованието недостиг на учители по математика и природни науки в по-малките населени места.


 проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката
Всъщност от няколко години МОН се опитва да компенсира този недостиг с национална програма "Мотивирани учители" в рамките на която се подготвят учители точно по природни науки, в ключително и специалисти завършили в областта на инженерните науки, те получават допълнителна квалификация. В много университети се провежда такова обучение. Така, че ако не тази, то догодина да можем да задоволим и тази необходимост. 


70 520 учители ще осигуряват учебните занятия на учениците в страната.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите