Деца извън клас - ученици за 10 паралелки не ходят на училище в Монтанско

  24 Ноември 2023, 20:23     

Класните стаи на 10 паралелки в училищата на област Монтана останаха празни тази есен. Причината – 202 деца на възраст от 5 до 16 години са отпаднали от образователната система.  

Месец преди началото на учебната година 28 екипа от педагози, представители на общините, социалните служби  и полицията са обикаляли адресите на децата и учениците, които не са били записани в нито едно училище.

Трайка Трайкова, началник РУО, Монтана:
Усилията ни са насочени към три групи – тези, които никога не са посещавали училище и детска градина, тези, които са отпаднали и  ообен акцент е за учениците, които са в риск от отпадане.  Целта ни е да достигнем до всяко дете и да предотвратим риска от неговото отпадане.

 

Над 2 500  са децата от областта, които са в чужбина. Данните, че са напуснали страната, образователния инспекторат получава от МВР.

Орлин Орлинов, експерт в РУО, Монтана:
Попадащите в обхват от 5 до 16 г 2 879, това е броят на обхванатите, като 2 472 са в чужбина. Останалите да много по – малко, в община Монтана са само 48, които са в чужбина, но са обхванати в училище.


Повече от 400 са 4 - годишните деца, които все още не посещават  детска градина. Една от причините е защото не са им направени задължителните ваксини и те нямат имунизационни паспорти. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите