Депресия и стрес - основни проблеми на младежите в Монтана

  16 Февруари 2023, 19:20     

Какви са интересите и нуждите на младите хора в община Монтана? Това проучване направи екипът от Младежкия център в града. Допитването е проведено в края на миналата година и в него са участвали 170 ученици на възраст между 13 г. и 18 г. 

Александрина Здравкова - координатор на проекта:
Младежите, които са участвали в това проучване до този момент, смятат че на територията на  нашата община трябва по- активно да се организират и провеждат форуми, на които да бъде дадена по-голяма гласност за нуждите и желанията на младежите в града. Като тази необходимост  е подкрепена от над 94,5 от младежите, които са участвали в анкетата.


Проучването дава отговор и на това, кои са най-сериозните проблеми за по-големите ученици.

Александрина Здравкова - координатор на проекта:
Първият проблем, които се откроява най-ярко… над всички други в отговорите  е учебният стрес. След това е депресията, но те са взаимно свързани, на трето място е агресията с 36 %, и на четвърто място е лошото представяне в училище.

Тези проблеми са взаимосвързани, смятат авторите на изследването. За младежите е важно професионалното развитие, от това зависи изборът им да останат в родния си град и след дипломирането. В рамките на проучването подрастващите са посочили, че искат да придобиват знания в сфери като предприемачество и финанси, а също и в подготовка за намиране на работа. А това за което мечтаят е да се срещат с връстници, както от страната, така и от чужбина.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите