Денят на буквите - хиляди шестваха в цялата страна

  24 Май 2023, 17:33     

България отбеляза Денят на светите братя Кирил и Методий с празненства и шествия в цялата страна. Тържествата в столицата започнаха с празнично шествие от Министерството на образованието и науката, което беше предвождано от Националната гвардейска част, президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, както и състава на целия служебен кабинет. Крайната точка беше Националната библиотека, където се проведе и официалната церемония за празника.

Румен Радев, президент на България
"Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник за който не спорим. В деня на Светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните теми, пози и титли и крачим заедно в шествията. Защото в безбрежното поле на науката и културата, цял живот си оставаме ученици. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез  нас, че всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека го изговаряме с любов, да не пилеем думите, нека ги пазим".

Гълъб Донев, служебен премиер
"Честит празник на нашите 30 букви, тези тридесет букви, които ни свързват като народ. Тези тридесет букви чрез които се разбираме и сме близки и неразделно свързани. Тези букви, които съчетани като думи ни дават кода като народ. Тези думи, които подредени в слово ни дават кода за нашето бъдеще като народ".

Тържествената церемония премина с поднасяне на венци и цветя пред паметника на светите братя. А теренът около Националната библиотека беше строго охраняван от гардове на НСО. Хората бяха допускани един час преди церемонията след щателна проверка.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите