Ден на отворените врати: ПГ „Димитраки Хаджитошин“ представя своите специалности

  15 Май 2024, 19:35     

Своите най-атрактивни специалности за желаещите да се обучават в тях представи Професионална гимназия „Димитраки Хаджитошин“в Деня на отворените врати. Голям интерес вече четвърта година има към паралелката "Интериорен дизайн" по която преподава Цветомила Стоянова.

инж. Цветомила Стоилова - учител в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

Завършилите тази специалност - те излизат със специалност дизайнер - могат да работят в много сфери. Могат да обзавеждат жилищни, обществени пространства, да работят в мебелни предприятия, проектирайки мебели. Могат да работят освен това като куратори в изложбени зали и галерии, както и още в тази сфера - всичко, което е свързано с вътрешните пространства. 

Сред предметите, които се изучават са изобразително изкуство, композиция и техническо чертане.

инж. Цветомила Стоилова - учител в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

В по-големите класове се изучава интериорен дизайн, което включва изработката на много чертежи, проекти, които в някои от другите дисциплини за визуализиране като "Компютърна графика" вече се визуализират тези проекти. 

Именно 3D проектирането и принтирането са сред иновациите на училището. От двата 3D принтера се възползват всички специалности.

инж. Цветомила Стоилова - преподавател в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

Имаме един пълен цикъл - от скицата, чертежа, визуализацията и материализирането с 3D принтера. Съответно и 3D скенер имаме за този принтер. 

Преподавателят по "Информационни технологии" и "Макетиране и моделиране" Стефан Дацов споделя, че практиката подготвя учениците след завършването си директно да влязат на пазара на труда. 

Стефан Дацов - учител в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

Ние затваряме целия процес на обучение на нашите деца от проекта, т.е. от идеята, минава се през изработка на чертеж, на скица. След това на компютрите изработваме моделите на специални програми - триизмерни програми - преработваме ги във файл, който след това можем да принтираме на 3D принтера. И след което създаваме макетите.

Осмокласникът Александър се обучава в атрактивната специалност и вече свободно използва 3D принтер. 

Александър Нинов - ученик в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

Принтера го използваме в часовете, когато трябва да правим макети и да добавяме неща към нашите макети, ги създаваме чрез програма на компютър и ги пускаме на този 3D принтер. Понякога пускаме и други неща, ето като този гущер, който преди малко стана готов. Ето тук ще покажа и - това е холна масичка - която е създадена от ученици от "Интериорния дизайн", която се използва в макетите. 

Той обясни и как работи на практика машината.

Александър Нинов - ученик в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

Принтерът функционира ето с този тук филамент, това зеленото, с него работи. Нагрява се до 250 градуса и след това вече се пуска и почва да прави самата фигурка, която ще се пусне на самия принтер. 

Деветокласничката Виктория, която също изучава специалността "Интериорен дизайн", демонстрира практическите си умения по създаването на макети. 

Виктория Спасова - ученичка в ПГ "Димитраки Хаджитошин"

За направата на тези макети се изисква доста, доста старание и не е толкова трудно, това е представата ни за по-модерен вид стаи с интериор и всичко се прави мноого бавно и много лесно - не е толкова лесно де, но забавно е! Процесът е много забавен. - В: С какви материали работите? - Основно с пенокартон, хартия и много малки - част от метал. 

А в процес на обновяване за новата учебна година е и корпусът с учебни работилници, където се провеждат практическите занятия на Професионалната гимназия.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите