БСП върна мандата - предсрочният вот ще бъде на 2 април (ОБНОВЕНО)

  24 Януари 2023, 19:10     

С указ държавният глава ще разпусне 48-мото Народното събрание на 3 февруари, а изборите ще бъдат насрочнеи на 2 април. Това заяви пред медиите президентът Румен Радев. А по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третият мандат. Въпреки, че социалистите поканиха всички парламентарни лидери за разговор, единна подкрепа за управление нямаше.

Корнелия Нинова – председател / лидер на БСП:
 Г-н президент , направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи, за редовно правителство и  за парламент – такива, каквито ги обсъдихме с вас при връчването на мандата. Приемането на България в Шенген, законите, по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на бюджет за 23-та година и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. И от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, но заявиха публични позиции, става ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет. Поради тази причина връщам третия мандат. 

Румен Радев благодари на лидера на Левицата за опита и пожела на БСП успех на следващите парламентарни избори.

Румен Радев – президент на РБ:
Аз искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставянето на редовно правителство, в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. 

Това ще бъде четвъртият предсрочен и пети парламентарен вот от 2021 г. насам.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите