Без решение - педиатрията няма да отвори врати на 1 септември

  31 Август 2023, 18:20     

Казусът с Детското отделение на врачанската болница остава нерешен. Тя няма да отвори врати на 1 септември, както беше обещано по - рано този месец заради продължаващата липса на лекари. До момента са намерени шестима специалисти от Враца, Плевен и София. 

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Двама, които ще са на основен договор и 4-ма, които ще дават дежурства. И сестрите са налични. Просто трябва още един. 

Готовност да започне има и още един педиатър от Враца. Но не на ръководна позиция. Търси се началник, който да ръководи екипа. 

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

За съжаление никой от Враца, нито един педиатър не иска да поеме отговорността да поеме Детското отделение. Лекари има, началник няма.

А да се намери и този екип е било изключително трудно, призна Каменов.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

"Ми аз не искам да работя нощни смени. За мен това не е приоритет." 80% от педиатрите в региона това ми казаха. Че не искат да работят нощни смени. Че за тях е по-лесно да работят дневни, в частните си кабинети... Това е грозната истина. 

Кметът  подчерта, че продължава да разчита на помощ от държавата, за да се намерят поне още двама или трима специалисти. Както и началник на отделението.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Нито икономическото състояние на болницата и финансово такова е от вчера, нито пък ние общините имаме вина за това, което се е случило години наред. Болницата е държавна. И принципал на болницата е МЗ.  Ние общините сме миноритарен собственик с общо участие под 20%. 

Каменов бе категоричен, че е готов дори да се включи в евентуални граждански протести по казуса. Усилия се правели все пак отделението да отвори през следващата седмица.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Ще настоявам за обща среща между акционерите - спешна обща среща между акционерите, всички кметове, държавата, борда и искам да получа адекватни отговори, надявам се и моите колеги от областта също. Защото, това, което виждам, много ме притеснява. И искам да получа отговори ще има ли държавна болница или не. Тук вече не говорим за Детското отделение.  Очаквам подкрепа от държавата и от министъра, и от МЗ да се погрижат за своите пациенти от Северозападна България и от Област Враца. 

Припомняме, че до затварянето на отделението на 15 август се стигна поради липсата на работещи лекари. Педиатрите масово напуснаха заради ниското заплащане и тежките условия на труд. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите