Без решение - педиатрията няма да отвори врати на 1 септември

  31 Август 2023, 18:20     

Казусът с Детското отделение на врачанската болница остава нерешен. Тя няма да отвори врати на 1 септември, както беше обещано по - рано този месец заради продължаващата липса на лекари. До момента са намерени шестима специалисти от Враца, Плевен и София. 

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Двама, които ще са на основен договор и 4-ма, които ще дават дежурства. И сестрите са налични. Просто трябва още един. 

Готовност да започне има и още един педиатър от Враца. Но не на ръководна позиция. Търси се началник, който да ръководи екипа. 

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

За съжаление никой от Враца, нито един педиатър не иска да поеме отговорността да поеме Детското отделение. Лекари има, началник няма.

А да се намери и този екип е било изключително трудно, призна Каменов.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

"Ми аз не искам да работя нощни смени. За мен това не е приоритет." 80% от педиатрите в региона това ми казаха. Че не искат да работят нощни смени. Че за тях е по-лесно да работят дневни, в частните си кабинети... Това е грозната истина. 

Кметът  подчерта, че продължава да разчита на помощ от държавата, за да се намерят поне още двама или трима специалисти. Както и началник на отделението.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Нито икономическото състояние на болницата и финансово такова е от вчера, нито пък ние общините имаме вина за това, което се е случило години наред. Болницата е държавна. И принципал на болницата е МЗ.  Ние общините сме миноритарен собственик с общо участие под 20%. 

Каменов бе категоричен, че е готов дори да се включи в евентуални граждански протести по казуса. Усилия се правели все пак отделението да отвори през следващата седмица.

Калин Каменов – кмет на Община Враца:

Ще настоявам за обща среща между акционерите - спешна обща среща между акционерите, всички кметове, държавата, борда и искам да получа адекватни отговори, надявам се и моите колеги от областта също. Защото, това, което виждам, много ме притеснява. И искам да получа отговори ще има ли държавна болница или не. Тук вече не говорим за Детското отделение.  Очаквам подкрепа от държавата и от министъра, и от МЗ да се погрижат за своите пациенти от Северозападна България и от Област Враца. 

Припомняме, че до затварянето на отделението на 15 август се стигна поради липсата на работещи лекари. Педиатрите масово напуснаха заради ниското заплащане и тежките условия на труд. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите